Hrvatske vode

U Zagorju zasad nema bojazni od poplava

Objavljeno: 17.02.2016. mladenmandic

Kako nam je rekao Tomislav Suton, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda za mali sliv Krapina – Sutla, u Zagorju zasad unatoč višednevnoj kiši nema bojazni od poplava.

– I rijeka Krapina i Sutla i potok Horvatske na kojima se mjeri vodostaj od jučer su u opadanju. Oni su u normali ili na njima provodimo redovne mjere obrane od poplava, kaže Suton.

Vodostaji rijeka

Tako je vodostaj Krapine u Zlatar Bistrici danas u 13 sati iznosio 214 centimetara, u Kupljenovu 352 centimetra, dok je vodostaj Sutle na mjernom području Zelenjak iznosio 283 centimetra.
– Imali smo tek jednu dojavu začepljenja u Maču. Kiša je ovog puta padala “pametno”. Nama su najveći problem kada u kratkom vremenu padnu velike količine oborina ili kad dođe do naglog otapanja snijega – objasnio je Suton.

Duplo više od prosjeka

U Meteorološkoj postaji Krapina rekli su nam kako je u prvih 16 dana veljače palo 86,7 litara kiše po četvornom metru, što je duplo više od prosjeka unazad deset godina za veljaču. Od toga zadnja četiri dana palo je 46 litara. Ni vatrogasci nisu imali previše posla. Kako nam je rekao zapovjednik zagorske Vatrogasne zajednice Marijan Lovrenčić, imali su tek dvije intervencija. Jedna se odnosila na sklanjanju porušenog drveća na cesti u zaseoku Melini u Škarićevom, a druga na ispumpavanje vode u podrumu obiteljske kuće u Polju Krapinskom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba