Zaduženost županije

“Županijski dug od sto milijuna kuna posljedica je ulaganja u kvalitetno liječenje Zagoraca”

Objavljeno: 16.02.2016. Jelena Jazbec

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar danas je sazvao konferenciju za novinare kako bi obrazložio medijske napise prema kojima je KZŽ najzaduženija županija u Hrvatskoj, sa 116,5 milijuna kuna duga u 2014. godini.

Radi se o medijskoj interpretaciji rezultata analize Instituta za javne financije, prema kojem direktni dug županije, grada ili općine predstavlja zbroj svih proračunskih manjkova iz tekućeg i ranijih razdoblja, financiranih kratkoročnim i dugoročnim zaduživanjem – kreditima, zajmovima i izdavanjem vrijednosnih papira. Najveći dio županijskog duga iz 2014. godine, pojasnio je župan, vezan je uz zajmove.

Kreditni dugovi

– Dio duga odnosi se na garantni depozit i jamstveni potencijal Županije za kreditiranje poduzetnika, točnije, više od osam milijuna kuna. Kreditni dug za izgradnju Opće bolnice Zabok 2014. godine iznosio je skoro sto milijuna kuna, dok je kreditni dug za Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice, točnije, uređenje Maksimilijana, tada iznosio gotovo devet milijuna – objasnio je Kolar, koji se u nastavku osvrnuo upravo na kreditni dug za OB Zabok, koji zauzima 86 posto ukupnog duga županije u 2014. godini.

– Ako se prisjetite baraka u kojima su se ljudi liječili prije nego što je sagrađena OB Zabok, uočit ćete da je projekt bolnice bio nužan da bi se stvorili novi uvjeti liječenja za Zagorce, ali i šire. OB Zabok jedina je bolnica u Hrvatskoj koja je nova u potpunosti, sagrađena od temelja do krova. Ušli smo u kredit ciljano, kako bismo ulagali u liječenje ljudi, isto kao što se uvijek trudimo najviše ulagati u zdravstvo i školstvo. Županija nikad nije zakasnila s otplatom rate kredita. I onda se postavlja pitanje je li ta investicija bila opravdana. Da to nismo napravili tada, tko zna kada bi OB Zabok bila izgrađena – rekao je Kolar.

Spomenuo je svoje razočaranje, prema njegovim riječima, nedovoljno razrađenim podacima plasiranima u javnost, istaknuvši kako se radi o klasičnom primjeru stvaranja negativnog stava javnosti. Takvo objavljivanje informacija nazvao je neodgovornim, naglasivši kako je upravo KZŽ najtransparentnija županija po pitanju objavljivanja informaciju o načinu na koji se troši novac. Istaknuo je kako kreditni dug za OB Zabok trenutno iznosi nešto više od 91 milijuna kuna, a otplaćuje se na način da 15 posto ukupne godišnje rate otplaćuje KZŽ vlastitim sredstvima, dok se 35 posto plaća iz decentralizacije te 50 posto iz ministarstva. Zadnja rata kredita trebala bi biti otplaćena u studenom 2021. godine.

Poslovni rezultati bolnice

Kolar je naglasio kako je izrazito ponosan na projekt izgradnje zabočke Bolnice, ali i njezino poslovanje.

Poslovne rezultate bolnice u 2015. godini predstavio je Tihomir Vančina, sanacijski upravitelj bolnice, istaknuvši kako je u bolnicu u protekloj godini primljeno 18 posto pacijenata više u odnosu na 2014. godinu, te kako je izvršeno 2000 operacija više nego u godini prije.
Župan je rekao kako će Institutu za javne financije poslati ovo obrazloženje.
– Ako druge županije nemaju dug, znači da nisu ni u što ulagale. Pa se prema tome postavlja pitanje, što onda čelnici tih županija zapravo rade – zaključio je na kraju Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba