Tvornica Mekkoo u Krapini

“Šezdeset milijuna kuna nije bačeno u vjetar, radimo na marketingu i brendiranju i tražimo svoje mjesto na tržištu”

Objavljeno: 16.02.2016. mladenmandic

U proizvodnu liniju u Krapini, tvrtka kćer Narodnih novina Mekkoo, uložila je oko 60 milijuna kuna, od čega je samo stroj s proizvodnom linijom dugom 54 metra za proizvodnju papirne konfekciju vrijedan 33 milijuna kuna. Rukovoditelj korporativnih poslova Narodnih novina Bojan Vinek rekao je kako je kapacitet stroja, koji je jedan od tri takva u Europi (druga dva su u Italiji i Njemačkoj), u tri smjene do 150 paleta papira, odnosno prerada do 20 tona papira dnevno. Na tržište iz pogona dnevno može izaći četiri do pet šlepera toaletnog papira i papirnatih ručnika.

Smijenjena tročlana uprava

– Iako se po medijima priča kako smo u vjetar bacili 60-ak milijuna kuna, vidite i sami da to nije istina i da se ovdje proizvodi. Činjenica je da na početku sve nije bilo pripremljeno kako je trebalo, no nakon što smo smijenili tročlanu Upravu, čime se uštedjelo, ali koja nije ni opravdala naša očekivanja, te imenovanjem novog predsjednika Uprave od 18. siječnja, Darija Kosa, stvari polako dolaze na svoje mjesto. Nakon probne proizvodnje, već šest mjeseci radimo u jednoj smjeni i prerađujemo 45 do 50 paleta papira dnevno i trenutno zapošljavamo 13 radnika. No, u posljednje vrijeme aktivno radimo na marketingu i brendiranju svog proizvoda, tako da ćemo uskoro uz proizvodnju papira za naš trgovački lanac početi proizvoditi i za austrijsku firmu Euro – papir koja posluje na tržištu desetak zemalja. Uskoro ćemo uvest i rad u dvije i tri smjene i zaposliti još radnika – rekao je Vinek.

Uvozi se više od 80 posto

Dodao je i kako se u Hrvatsku trenutno, ponajviše iz Slovenije, Srbije i BIH, uvozi više od 80 posto toaletnog papira te da će poraditi na što većoj prisutnosti i na hrvatskom tržištu. Osim u svom lancu trgovina Narodnih novina, u pregovorima su i s ostalim domaćim trgovačkim lancima. Kaže da će njihovi proizvodi biti premium kvalitete poput primjerice toaletnog papira proizvođača Zewa i svojom cijenom od 16 do 17 kuna biti apsolutno konkurentni uvoznim proizvodima. Povratak cjelokupne investicije očekuju za šest do sedam godina. Novost u proizvodnji će biti i toaletni papir s tzv. “rolicom u roli” bez tvrđeg kartona, gdje će se manja rolica moći iskoristiti negdje drugdje, staviti primjerice u ženske torbice i slično.


 

U Kukuljanovu je prostor bio preuzak i nije imao skladišta

Na upit zašto se nije moglo proizvoditi u Kukuljanovu kraj Rijeke gdje su već imali završeni pogon, već je proizvodnja preseljena u Krapinu, Bojan Vinek nam je rekao da u Kukuljanovom jednostavno prostor nije bio dovoljno širok da se unutra postavi novi stroj. Dodatni problem, rekao je Vinek, je i taj što se u Kukuljanovom nije moglo napraviti adekvatni prostor za skladištenje repromaterijala i gotovih proizvoda.
– Radi se o proizvodu koji su itekako podložni vanjskim vremenskim uvjetima, a za skladište u postojećem pogonu jednostavno nije bilo mjesta. Prevoziti papirnate proizvode po kiši i snijegu u neko drugo dislocirano skladište doista ne bi imalo nikakvog smisla – rekao je Bojan Vinek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba