Istina o Domovinskom ratu

Najbolji literarni rad napisala Ana Boltek, dok su najbolje likovne radove naslikale Mateja Blažina i Marija Gebert

Objavljeno: 16.02.2016. mladenmandic

U galeriji Gradske knjižnice “Ksaver Šandor Gjalski” u Zaboku, održana je svečanost dodjele nagrada i priznanja sudionicima i pokroviteljima projekta “Promicanje istine o Domovinskom ratu” i likovno – literarnog natječaja 2015. te otvorenje izložbe pristiglih radova.

Počeli 2013. godine

Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata “Barun” projekt pod nazivom “Promicanje istine o Domovinskom ratu” počela je provoditi 2013. godine u jednoj školi, 2014. godine u 13 zagorskih osnovnih i srednjih škola, a prošle godine u 16 škola s ukupno tisuću učenika.
Tijekom 2014. godine počeli su provoditi i likovno – literarni natječaj na temu Domovinskog rata kada je na isti pristiglo 15 radova iz jedne osnovne i jedne srednje škole, 2015. godine u natječaj se uključilo sedam škola (jedna srednja i šest osnovnih) a na natječaj je pristiglo 86 radova od čega 13 literarnih i 75 likovnih u raznim likovnim tehnikama.

Projekt za 2015. godinu završio je svečanom dodjelom nagrada i priznanja. Prvu nagradu za literarni rad dodijeljena je Ani Boltek, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice za rad pod naslovom “Pred spomenikom junaku” – mentorice Marije Vidaković. Druga nagrada dodijeljena je Patriciji Ogrinšak, učenici OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora za rad pod naslovom “Domovinski rat” – mentorice Snježana Radišković, a treća nagrada dodijeljena je Draženu Krajniku, učeniku OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora za rad pod naslovom “Grad heroja” – mentorice Snježane Radišković.

Nagrade za literarni rad uručio je doktor znanosti Natko Martinić Jerčić, izaslanik ravnatelja Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata i člana ocjenjivačkog povjerenstva docenta doktora znanosti Ante Nazora.
Na natječaj je pristigao 71 likovni rad u raznim likovnim i grafičkim tehnikama. Kako bi se osiguralo pravednije vrednovanje pristiglih radova likovni radovi su podijeljeni u dvije kategorije i to na kategoriju radova učenika osnovnih škola i radove učenika srednjih škola.

Osnovne i srednje škole

U kategoriji učenika osnovnih škola prva nagrada dodijeljena je Mateji Blažina, učenici osmog razreda OŠ Vladimir Nazor iz Budinščine mentorice Mirele Duktaj, druga nagrada Vedranu Pošteku, učeniku OŠ Konjščina, mentorice također Mirele Duktaj, a treću nagradu za likovni rad ravnopravno dijele Rebeka Bačani, učenica OŠ Bedekovčina, mentorice Ljiljani Cvetko i Gabrijela Jurina učenica OŠ Matije Gupca Gornja Stubica mentorice Božene Lacković.
U kategoriji učenika srednjih škola pristigli su radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Prva nagrada za likovni rad dodijeljena je Mariji Gebert za plakat pod nazivom “Tamo je bila moja škola”- mentora Borjana Komarice, druga nagrada dodijeljena je Sarah Malnar za plakat pod nazivom “Grad – to ste vi.” – istog mentora, a treću nagradu ravnopravno dijele Lucija Rasonja za plakat “Zapamtite…” – mentora Borjana Komarice i Petre Štahan, za plakat pod nazivom “Domovinski rat” – mentora Nikole Sinkovića.

Nagrade su učenicima likovnih radova i njihovim mentorima uručili župan Željko Kolar i izaslanica Ministarstva branitelja i članica tima za psihosocijalnu pomoć Krapina Jelena Puh. Partner u projektu bila je Udruga branitelja Domovinskog rata “Sveti Juraj” iz Gornje Stubice, a projekt je provođen uz pokroviteljstvo Ministarstva branitelja i Krapinsko – zagorske županije a pokrovitelj ovogodišnje dodjele nagrada bile su Terme Tuhelj. U glazbenom programu nastupila je Lana Petrovečki,učenica Srednje glazbene škole pri Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba