Javna vatrogasna postrojba

Vatrogasci dobili Operativni centar, nova vozila, a uređen im je i prostor za rad te asfaltirano parkiralište

Objavljeno: 15.02.2016. mladenmandic

Zagorski župan Željko Kolar te gradonačelnici i načelnici gradova na kojima djeluja Zagorska javna vatrogasna postrojba danas su obišli prostore njihove prostore u Zaboku. U protekle dvije godine za rad zabočke postrojbe izdvojeno je oko 600 tisuća kuna, a taj je novac iskorišten za nabavu novog vatrogasnog vozila, opremanje Vatrogasnog operativnog centra koji je na raspolaganju vatrogascima iz cijele Krapinsko – zagorske županije, za poboljšanje uvjeta rada zabočkih profesionalnih vatrogasaca te za asfaltiranje vatrogasnog parkirališta.

Djeluju u 23 grada i općine

Udio Krapinsko – zagorske županije u ovim investicijama iznosi 260.000 kuna. Zagorska javna vatrogasna postrojba djeluje na području 23 gradova i općina s područja Krapinsko – zagorske županije, a danas sa svojim dislokacijskim centrima u Mariji Bistrici i Klanjcu broji 55 djelatnika te u voznom parku ima desetak vatrogasnih vozila.

Predsjednik Upravnog vijeća Zagorske javne vatrogasne postrojbe Tomislav Končevski posebno je istakao kako je u zadnje dvije godine u novi Vatrogasni operativni centar izdvojeno oko 200 tisuća kuna po čemu je jedan od najopremljenijih u Hrvatskoj.
Voditelj Vatrogasnog operativnog centra Ninoslav Vuksan rekao je kako se radi o modernoj tehnologiji koja umnogome skraćuje vrijeme uzbunjivanja, jer po dojavi o požaru, sirena se na uzbunjivanom području može upaliti već za nekoliko sekundi. Isto tako sva navalna vozila za intervenciju u Zaboku, Mariji Bistrici i Klanjcu, imaju moderan sustav navigacije koji ih po ukucavanju adrese u sustav u Operativnom centru, najkraćim putem može odvesti na mjesto intervencije.

Uređivanje financiranja

Predsjednik Skupštine ZJVP-a zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek nadovezao se da su upravo profesionalni vatrogasci ti na kojima se mora temeljiti vatrogasna zaštita te da bi svakako trebalo urediti njihovo financiranje kako se ne bi dogodio slučaj iz 2001. godišnje kada je kompletno financiranje profesionalnog vatrogastva preuzeo Grad Zabok.

Župan Željko Kolar rekao je kako će se i nadalje nastaviti s ulaganjima u modernizaciju sustava.
– Sljedeći korak je da u sustav osim profesionalnog vatrogastva povežemo i zagorska dobrovoljna vatrogasna društva. Županija je za taj projekt spremna osigurati 50 posto troškova, dok bi ostalih 50 posto trebali osigurati gradovi i općine. Županija svake godine za vatrogastvo može izdvojiti stotinjak tisuća kuna – rekao je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba