REKONSTRUKCIJA SELJAČKE BUNE

Poraženi kmeti ostali u krvi na bojnom polju i još dugo godina, desetljeća i stoljeća nisu se mogli izboriti za svoju pravicu

Objavljeno: 13.02.2016. mladenmandic

Danas se pred oko tri tisuće posjetitelja iz Zagorja, Zagreba i njegove okolice, kod Majsecovog mlina u Donjoj Stubici, odigrala glavna, završna bitka Seljačke bune iz 1573. godine – Bitka kod Stubice.

U vjernoj rekonstrukciji bitke sudjelovalo je oko 250 statista u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, koji zbog blata nisu imali nimalo lak zadatak. Poraženi kmeti ostali su na bojnom polju i još dugo, dugo godina, desetljeća i stoljeća, nisu se mogli izboriti za svoju pravicu.

Vatrena željezna kruna

Seljačka buna 1573. godine trajala je 12 dana, a njen vođa Matija Gubec nakon završne bitke kod Stubice je uhićen i okrunjen vatrenom željeznom krunom na Markovom trgu u Zagrebu.
“Bitka nad bitkama”, borba seljaka za pravicu, zasigurno je najorginalnija manifestacija u široj regiji jer u njoj sudjeluju udruge iz još tri europske države – Mađarske, Slovačke i Slovenije. Prošle godine dobila je i nagradu „Simply the best“ u kategoriji najboljeg turističkog događanja na ovim prostorima.
Uz vjernu rekonstrukciju glavne bitke Seljačke bune, održan je i Srednjovjekovni sajam starih zanata, dječje radionice, a svi posjetitelji mogli su uživati i u ponudi domaćih zagorskih specijaliteta, dobre zagorske kapljice, te u puno dobre zabave.

Buna party

Nakon rekonstrukcije bitke u Donjoj Stubici u tijeku je i veliki Buna party u Parku Jure Stubičanca gdje nastupaju La Gef, Picksiebneri, Fifty Gi i DJ Goc, uz ponudu prigodnih bunskih domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Manifestacija je održana u zajedničkoj organizaciji Turističkih zajednica Donje i Gornje Stubice te Muzeja Seljačkih buna iz Gornje Stubice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba