MARIJA BISTRICA

Dr. Stjepan Šterc: Ima nas 2,4 milijuna manje nego što bi trebalo prema klasičnim demografskim trendovima

Objavljeno: 13.02.2016. Alen Brodar

U organizaciji Svetišta Majke Božje Bistričke i Ogranka Matice hrvatske u Mariji Bistrici, sinoć je u Kapelici sv. Petra održan prvi ovogodišnji korizmeni susret. Moderator je bio poznati televizijski voditelj Branimir Bilić a u razgovoru na temu “Demografski alarm u Hrvatskoj i nove migracije” ugostio je dr. sc. Stjepana Šterca, demografa sa zagrebačkog Prirodoslovno – matematičkog fakulteta.

Najteže u povijesti

– Hrvatska je danas u najtežoj situaciju kroz cijelu svoju povijest – istaknuo je Šterc i izrazio zabrinutost demografskim stanjem, dodajući da tu tvrdnju potvrđuju i statistički podaci.
– S obzirom da smo kroz 20. i početak 21. stoljeća prolazili kroz sedam destrukcijskih demografskih valova, koji su razarali našu populaciju, dobro je da nas uopće ima, objašnjava Šterc. Kaže kako je prvi val krenuo od prvih iseljavanja preko Atlantika, koja su odnijele 380 tisuća ljudi, zatim preko 1. i 2. Svjetskog rata, koji su odnijeli 660 tisuća ljudi, pa iseljavanjem 60-tih godina u srednjeeuropske zemlje oko 450 tisuća ljudi. Došao je zatim Domovinski rat, zbog kojeg je nestalo oko 480 tisuća ljudi, a u posljednjem se valu u posljednje četiri godine izgubilo oko 150 tisuća ljudi.

Pozitivan primjer

– Hrvatskoj ukupno nedostaje 2,4 milijuna stanovnika, ako bi se gledali klasični demografski trendovi, rekao je dr. Šterc, no spomenuo je i neke pozitivne primjere iz daljeg okruženja, kao što je osnivanje novog ministarstva.
Sljedeći korizmeni susret u Mariji Bistrici na rasporedu je u petak 19. veljače, kada će na temu ”Važnost hrvatske obitelji i braka” gostovati dr.sc. Željka Markić, čelnica Udruge “U ime obitelji”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba