Dan jedinstvenog broja 112

U Mirkovcu održana edukacija i vježba evakuacije za učenike Područne škole

Objavljeno: 11.02.2016. mladenmandic

Po 11. puta u Hrvatskoj, danas je i u Zagorju, u Područnoj školi u Mirkovcu, obilježen Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Djelatnici Službe 112, zajedno s vatrogascima Zagorske javne vatrogasne postrojbe iz Zaboka i Zavoda za hitnu medicinu održali su predavanje za 39 mališana nižih razreda Područne škole o značenju broja 112 i kada ga moraju zvati. Pokazali su im i navalno vatrogasno vozilo i vozilo hitne medicinske pomoći. Nakon kratke edukacije održana je i vježba evakuacije učenika iz škole u slučaju potresa.

Godišnje 35.000 poziva

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dražen Strabić rekao je kako na području Krapinsko – zagorske županije godišnje zaprimaju oko 35 tisuća poziva, odnosno do stotinjak dnevno, a najviše njih, više od 50 posto odnosi se na Hitnu pomoć, 30-ak posto na vatrogasce, a 20-ak posto na sve ostale službe. U Županijskom centru 112 zaposleno je ukupno 11 ljudi.

Jako dobro rješenje

– Iako su se u početku ostale službe za hitne intervencije pomalo opirale uvođenju jedinstvenog broja 112, to se pokazalo kao jako dobro rješenje, jer građani u nekim slučajevima ni ne znaju koga konkretno moraju zvati, a ovako je sve objedinjeno. Na samom početku rada bilo je i dosta poziva koji baš i ne pripadaju u opseg rada naše službe, poput prijavljivanja raznih bolesti, traženja podataka o liječniku, pozivanja sanitetskog vozila ili raznih telefonskih brojeva primjerice autobusnog ili željezničkog kolodvora i sl., no toga je iz godine u godinu sve manje – rekao nam je pročelnik Područnog ureda Dražen Strabić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba