Stres na radnom mjestu

Najstresniji poslovi vojnika, vatrogasca i pilota, a najmanje stresa kod analitičara, UZV dijagnostičara i frizera

Objavljeno: 10.02.2016. Jelena Jazbec

Stres na poslu predmet je naših svakodnevnih razgovora, a sve se više ljudi žali kako ubrzani način života dovodi do pritiska na radnom mjestu koji može uzrokovati i zdravstvene probleme. Stres, kako ga definira Jobs Rated, određuju sljedeći faktori: putovanja, rokovi, izloženost očima javnosti, konkurencija, fizička zahtjevnost, okoliš i ekološko okruženje, opasnost po vlastiti život ili život drugih osoba, interakcija s kupcima i/ili javnošću te mogućnost napredovanja.

Predviđanje količine stresa

S obzirom na prethodno navedene faktore prisutne u pojedinoj profesiji, moguće je predvidjeti koliku će količinu stresa osjećati zaposlenik. Portal CareerCast.com stoga donosi popis deset najstresnijih profesija u 2016. godini.

Na desetom mjestu tako su se našli taksisti, čiji posao u sebi krije potencijalnu opasnost zbog svakodnevnog prevoženja nepoznatih osoba. Na devetom mjestu nalaze se novinari, nerijetko pritisnuti rokovima i čestim izbivanjima, izloženi očima javnosti i u neprestanoj interakciji s javnošću. Visoku razinu stresa na poslu doživljavaju i članovi uprava, pa su se oni našli na osmom mjestu. Važne odluke koje donose, ne mogu zadovoljiti svakoga, a pritisak javnosti na njih je velik, baš kao i u novinarskom poslu. U sličnoj se situaciji nalaze i radijski i televizijski voditelji, koji nerijetko nastupaju pred milijunskim auditorijem, ali i stručnjaci za odnose s javnošću, koji ponekad nastoje zadovoljiti i pomiriti sasvim suprotne strane.

Vrh ljestvice

Peto mjesto zauzeli su koordinatori događanja, dok se na vrhu ljestvice nalaze „opasna“ zanimanja-policajci, piloti, vatrogasci, te, na prvom mjestu, vojno osoblje.
Za razliku od toga, profesije koje donose najmanje stresa su analitičar informacijskog sustava, liječnik za ultrazvučnu dijagnostiku, redoviti sveučilišni profesor, frizer, medicinski tehničar-administrator, medicinski laboratorijski tehničar, zlatar, audiolog, dijetetičar i knjižničar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba