Istraživanje

Građani protiv ukidanja županija, boje se centralizacije i gubitka lokalnog identiteta

Objavljeno: 10.02.2016. Jelena Jazbec

Čak 90 posto ispitanika ne slaže se sa smanjivanjem broja županija kao prvom mjerom za racionalizaciju državnog proračuna, pokazalo je istraživanje agencije Hendal provedeno na više od 750 hrvatskih građana u dobi od 18 do 65 godina.

Nešto više od polovice ispitanika bilo bi nezadovoljno da njihova županija padne pod nadležnost neke druge županije ili regionalnog centra, a 49 posto njih slaže se da su županije dio lokalnog identiteta.

Centralizacija odlučivanja

Kod istog postotka ispitanih postoji strah da bi ukidanje županija dovelo do centralizacije odlučivanja, jer bi se sve odluke donosile u velikim gradovima ili na državnoj razini. Njih čak 73 posto smatra kako bi županije, gradovi i općine znatno bolje odredile prioritete za usmjeravanje i ulaganje proračunskih sredstava središnje vlasti.

Rezultate istraživanja stava građana o županijama jučer su u prostorijama Zajednice županija u Zagrebu predstavili župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, ujedno predsjednik Hrvatske zajednice županija. Ovo je istraživanje samo dio planiranih projekata koje će ove godine provesti Zajednica županija, a sve kako bi Vladi pomogla u provođenju reformi.

Potrebna inventura

– Nakon više od dvadeset godina potrebno je napraviti inventuru koja će pokazati s koliko su sredstava županije raspolagale i što su sve s tim uspjele ostvariti – rekao je Kolar.

Predsjednik Zajednice županija istaknuo je da mu je iznimno drago što su građani rekli što misle.
– Zajednica županija spremna je preuzeti aktivnu ulogu u razgovorima posvećenima županijama i najavljenoj reformi jer ćemo samo tako doći do željenih promjena koje su dobre za građane. Više se neće o nama razgovarati bez nas – zaključio je Goran Pauk.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba