CARSKI BAL U BEČU

“Kostelska pištola – Keglevićeva straža” primljena u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi

Objavljeno: 09.02.2016. Jelena Jazbec

 

Povijesna postrojba „Kostelska pištola-Keglevićeva straža“ iz Kostela na 8. je Carskom balu u Beču proglašena novom članicom Europskog saveza vojnih povijesnih postrojbi.

Iz razgovora s Milanom Flegarom, predsjednikom udruge, doznali smo kako je primarni uvjet za ulazak u ovaj istaknuti savez dokazivanje vlastite povijesti. Naime, da bi neke povijesna postrojba mogla biti primljena u Europski savez, ona nužno mora dokazati svoje podrijetlo putem povjesnice, koja mora biti napisana na hrvatskom i engleskom jeziku.

– Kada komisija utvrdi da je postrojba zaista povijesno utemeljena i da nema nikakvu mrlju u svojoj prošlosti, nešto što bi narušilo njezin ugled i vjerodostojnost, ostvareni su uvjeti za ulazak u savez, objasnio nam je Flegar.

Povijest počinje 1523. godine

Povijest „Keglevićeve straže“ počinje davne 1523. godine, kada su se u Kostelgrad doselili grofovi Keglević. Grof Keglević imao je naoružanu stražu, koja je u noći s Velike subote na Uskrs čuvala Isusov grob, a pri izlasku iz crkve u zoru, tadašnjim pištolama slavila Isusovo uskrsnuće. Po uzoru na Kegleviće, već 500 godina u Kostelu se nastavlja tradicija pucanja kuburama, a udruga danas broji oko 130 članova. Međutim, kako ističe gospodin Flegar, povijesna postrojba iz Kostela više je od kuburaške udruge, o čemu svjedoči i činjenica da godišnje imaju preko 50 nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, a 2001. godine straža je primljena i u Savez povijesnih postrojbi vojske Republike Hrvatske. Također, prije četiri godine, običaj uskrsnog pucanja iz pištola u Kostelu proglašen je kulturnim nematerijalnim dobrom Republike Hrvatske.

Najstarija postrojba

U Beču su krajem siječnja članovi „Kostelske straže“ proveli dva dana, kako bi prisustvovali 8. Carskom balu koji se održao pod pokroviteljstvom obitelji Habsburg. Na toj su svečanosti, uz „Križevačku djevojačku stražu“ i „Varaždinsku graničarsku husarsku pukovniju“, dobili potvrdu o ulasku u Europski savez vojnih povijesnih postrojbi. Službena proslava ulaska i potpisivanje povelja održat će se 4. rujna, također u Beču.
-Ovo je velika promocija našeg mjesta, županije, ali i cijele Hrvatske. Dugi niz godina bili smo osporavani kao obični kuburaši, ali ovaj uspjeh otvara nam brojne mogućnosti. Uspostavili smo kontakte s povijesnim postrojbama iz Francuske, Austrije, Njemačke i Mađarske, stoga se nadamo da ćemo biti u mogućnosti posjetiti ih i promovirati našu zemlju u Europi, istaknuo je Flegar.
Vojna povijesna postrojba iz Kostela bila je najstarija vojna postrojba na Carskom balu, a upravo u tome predsjednik udruge vidi izniman turistički potencijal za grad Pregradu, ali i cijelo Hrvatsko zagorje. Međutim, još uvijek nedostaje podrška Turističke zajednice, što dokazuje i činjenica da su članovi udruge dva dana u Beču proveli o vlastitom trošku.
-Nedostaje nam financijskih sredstava i podrške Turističke zajednice. Nadam se da ćemo uskoro biti prepoznati u našem kraju na način na koji su nas prepoznali u Europi – zaključuje Flegar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba