Imovinske kartice

Sami, ili s bračnim partnerima, troje se naših zastupnika u bankama zadužilo gotovo milijun kuna

Objavljeno: 08.02.2016. Jelena Jazbec

 

Imovinska kartica četvrtog saborskog zastupnika, Žarka Tušeka (HDZ), još uvijek nije objavljena, a kako doznajemo iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Tušek je u zakonom predviđenom roku podnio Povjerenstvu izvješće o imovinskom stanju te je ono u postupku administrativne provjere

 
U novom sazivu Hrvatskog sabora u saborske klupe zasjelo je i četvero Zagoraca, čije su imovinske kartice ovih dana objavljene na stranicama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Među zagorskim zastupnicima u Hrvatskom saboru, stupnjem obrazovanja ističe se SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić, doktor ekonomskih znanosti, slijedi ga HNS-ova prvostupnica ekonomije Marija Puh, koja u zakonodavnoj vlasti svoju dužnost obavlja po prvi puta, baš kao i laburist Tomislav Končevski, po zanimanju vatrogasac, sa završenim srednjoškolskim stupnjem obrazovanja.
Imovinska kartica četvrtog saborskog zastupnika, Žarka Tušeka (HDZ), još uvijek nije objavljena, a kako doznajemo iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Tušek je u zakonom predviđenom roku podnio Povjerenstvu izvješće o imovinskom stanju te je ono u postupku administrativne provjere. Postupak provjere podataka iz podnesenih izvješća o imovinskom stanju je zatvoren za javnost, a konačne rezultate nakon provedenog postupka provjere podataka, Povjerenstvo je dužno javno objaviti. Nakon administrativne provjere, izvješće o Tušekovom imovinskom stanju bit će javno objavljeno na internetskoj stranici Povjerenstva.

 

Jedan kredit u kunama, drugi u eurima

 

Končevski je u struci radio od 2006. godine, kao vatrogasac – voditelj tehnike u Zagorskoj javnoj vatrogasnoj postrojbi, a njegova neto plaća kao zastupnika Hrvatskog sabora iznosit će 16.000 kuna. Otplaćuje dva kredita – jedan iz 2014. godine, čiji dug iznosi nešto više od 20.000 eura, te jedan iz 2015. godine, čiji dug iznosi oko 175.000 kuna. Oba su kredita uzeta uz rok otplate od 10 godina. U osobnom vlasništvu ima kuću s okućnicom stečenu nasljedstvom i automobil iz 2004. godine kupljen zaduženjem kod banke.

U imovinskoj kartici Marije Puh stoji kreditni dug od nešto više od 18.000 eura, uz rok otplate od 10,5 godina. U osobnom posjedu ova saborska zastupnica ima stan u Krapini veličine 40 četvornih metara kupljen na kredit, te osobni automobil iz 2008. godine u vrijednosti 42.000 kuna.

 

Stan u Tkonu

 

Iz imovinske kartice Siniše Hajdaša Dončića, objavljene još u vrijeme njegova obnašanja dužnosti ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, doznajemo kako je njegova neto plaća u to vrijeme iznosila oko 17.000 kuna. Njegova bračna partnerica nositeljica je kreditne obveze čiji je dug tada iznosio 65.000 eura. Ona je ujedno i vlasnica triju dionica Privredne banke Zagreb, koje je stekla kao nagradu poslodavca. Hajdaš Dončić u osobnom posjedu, između ostaloga, ima dvije kuće s okućnicom, jednu površine 1000 četvornih metara, u vrijednosti 500.000 kuna, te drugu površine 525 četvornih metara, u vrijednosti 100.000 kuna. Obje su kuće stečene nasljedstvom. Na kredit je kupio stan u Tkonu površine 126 četvornih metara.


Hajdaševa zamjena, Dunja Špoljar istaknula kuću, zatim poslovni prostor, garažu te stan u Zagrebu

 

Dunja Špoljar, saborska zastupnica u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, bila je zamjena Hajdaša Dončića u ovom sazivu za vrijeme dok je on još obavljao svoju ministarsku dužnost. Iz imovinske kartice doznajemo kako njezin suprug ima 50 posto udjela u vlasništvu poduzeća Špoljar d.o.o. Špoljar je, između ostaloga, vlasnica kuće s okućnicom od 900 četvornih metara, stečene nasljedstvom, darovnim ugovorom i kreditom, u vrijednosti od oko 700.000 kuna, poslovnog prostora, garaže te stana u Zagrebu, čije vlasništvo dijeli sa svojim bračnim partnerom, a kupljen je, kako stoji u imovinskoj kartici, od imovine i imovinskih prava te zaduženjem kod banke. Bračni partner Dunje Špoljar vlasnik je i dvaju automobila, iz 2004. i 2009. godine, u vrijednosti 35.000 te 47.000 kuna. U svojoj štednji, svaki od supružnika Špoljar ima oko 3500 eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba