Gornja Stubica

Kod Gupčeve lipe održano “Puntanje kmetov”

Objavljeno: 08.02.2016. mladenmandic
Uoči održavanja velike Seljače bune koja će se održati u subotu 13. veljače, u nedjelju je kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, održano Puntanje kmetov. Nakon okupljanja kmetskog vodstva i prikaza života Matije Gupca u selu Hižakovec, organiziran je dolazak pobunjenih kmetov kod Gupčeve lipe gdje ih dočekuju nezadovoljni kmetovi, puntari koji se naoružavaju i obučavaju za bitku i pripremaju se za veliku Bunu. Održano je i pučko veselje u poznatoj Birtiji pod lipom.
Glavni događaj – „Bitka kod Stubice”, koja je sa statistima u srednjovjekovnim kostimima feudalaca i seljaka, naoružanim mačevima, topovima, vilama, kopljima i srpovima, vjerni prikaz završne bitke na stubičkom polju je u subotu. Program počinje već od 11 sati s kulturno – umjetničkim programom i okupljanjem vojski prije same središnje bitke. U 13.30 sati kmetska vojska kreće Obrtničkom ulicom do Majsecova mlina, gdje će ih dočekati vojska Franje Tahyja, te oko 14 sati počinje završna Bitka kod Stubice.
Bit će tu i kmetski sajmovi starih zanata, široka ponuda domaćih specijaliteta i dobre kapljice. Nakon bogatog dnevnog programa slijedi veliki Buna party od 16 sati u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici gdje nastupaju LaGef, Picksiebneri, Fifty Gi DJ Goc. Rekonstrukcija bitke kod Stubice inače dobitnica je nagrade “Simply the best” za najbolje turističko događanje u 2015. godini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba