Fašnik u Zagorju

Fašničke špelancije, limena glazba, kuhano vino, originalne maske i spaljivanje fašnika

Objavljeno: 08.02.2016. Jelena Jazbec

Fašničko ludilo ovog je vikenda u gradove i općine Krapinsko-zagorske županije unijelo mnogo radosti i smijeha, a Zagorje International vam, nakon Krapine, donosi galeriju fotografija iz proslava fašnika u Svetom Križu Začretju, Mariji Bistrici, Radoboju, Pregradi, Kumrovcu i Bedekovčini.

 

Tradicionalna fašnička povorka održana je u subotu u Svetom Križu Začretju. Tristotinjak maskiranih sudionika krenulo je od restorana “Dunav” prema Trgu hrvatske kraljice Jelene, gdje su se predstavili brojnoj publici. Novčanu nagradu od 1.000 kuna osvojile su maske Izbjeglice – Sloga BIP, Ezo Tim iz Donje Pačetine i Pioniri maleni – Dječji KUD. Nagradu od 500 kuna osvojile su Lego kocke, Pužići (Cvrkutići) i Renđerice iz Lobora. Posebnu nagradu od 5.000 kuna osvojile su “Izbjeglice” iz Bobovja, koja su nastupile i u Svetom Križu Začretju i u Krapini.

 

Istog dana održan je 25. Bistrički fašinek, u organizaciji Općine Marija Bistrica i Turističke zajednice Općine Marija Bistrica. Povorka je već tradicionalno krenula od Bluesun hotela Kaj, a na središnjem bistričkom trgu održan je prigodni program, koji je uključivao grupne dramatizirane šaljive skečeve, fašinečke špelancije, suđenje bistričkom fašinku i njegovo spaljivanje za sve grijehe.
Sudjelovali su: djeca DV Pušlek, učenici OŠ Marija Bistrica, Pomladak KUD-a Laz, Fanglin grupa, Republika Čečenija, Globočki štrukli i limena glazba KUD-a Lovro Ježek. Podijeljene su tri nagrade za najbolje pojedinačne maske iz publike, tri nagrade za najbolje dječje maske, te nagrada za najluđi fašnički sebić, tj. selfie.

 

Tradicionalni Radobojski fašnik održan je u nedjelju pokraj Osnovne škole Side Košutić. Više od 250 sudionika okupilo se ispred osnovne škole, gdje su učenici izveli kratki igrokaz. Potom se kostimirana družina u pratnji „Limene glazbe Mirna“ uputila na igralište, gdje je nastavljen bogati program u izvedbi učenika i odrasle grupe maškara. Kao i svake godine, Općina Radoboj nagradila je najbolje maskirane pojedince te najbolje kostimirane grupe. Radobojski fašnik zajednički su organizirali kulturno-umjetničko društvo „Zvonec“, Osnovna škola Side Košutić i Općina Radoboj. Po završetku programa nastavljeno je druženje uz kuhane kobasice, krafne, vino i čaj.

 

U nedjeljnoj fašničkoj povorci u Pregradi sudjelovali su Limena glazba Pregrada, Dječji vrtić “Naša radost”, “Ozonko” Osnovne škole Janka Leskovara, KUD Sloboda Oroslavje-“Redovnice nastupaju”, KUD Rikard Jorgovanić i Udruga antifašista Hum na Sutli-“Zagorska svadba”, Udruga umirovljenika-“Demografska obnova”, Forum mladih SDP-a-“Tim’s team” te KUD Pregrada-“Raspjevane Ciganke”. Za glazbeni dio programa zaduženi su bili Optimisti Zagorja, a publika je mogla uživati u besplatnim krafnama i kuhanom vinu. Podijeljene su nagrade za najbolju frizuru, najbolju izvedbu na pozornici, najbolji premijerski govor, najbolju pjesmu, jedinog demografskog obnovitelja, najbolju opaticu i sl., a najviše smijeha izazvala je nagrada za najljepšu mladu koju je na pozornicu doveo sam gradonačelnik.

 

Unatoč neodržavanju velikog kumrovečkog fašnika, u prostorijama Osnovne škole Josipa Broza u Kumrovcu, tradicionalno je održan Mali dječji fašnik kojeg su organizirali Društvo „Naša djeca“ Kumrovec, uz pomoć općine Kumrovec i Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela. Na malom kumrovečkom fašniku okupilo se sedamdesetero maskirane djece iz kumrovečke Osnovne škole, a sudjelovala su i djeca iz Dječjeg vrtića Jaglac sa skupnom maskom. Bilo je tu Batmana, kauboja, ninja ratnika, klaunova, Pipi Dugih Čarapa, princeza, doktora, pjevačica i malih dalmatinera. Najbolje maske nagrađene su novčanim nagradama. Najboljom je proglašena maska “Baka Pepica i krava Jagoda”, drugu nagradu osvojila je maska “Cvilidreta”, a treću “Strašilo”.

 

U nedjelju 07.02.2016. u Vatrogasnom domu u Bedekovčini održan je dječji fašnik u organizaciji DND-a Bedekovčina. Spomenutom događaju odazvali su se mnogobrojni roditelji sa svojim maskiranim mališanima.

 

I u Đurmancu je u nedjelju nakratko zavladala fašnička vlast, kada su se u duhu tradicije fašnika maškare i umjetnici na satiričan i sebi svojstven način osvrnuli na aktualnu društveno –političku situaciju u općini i državi, upozorili na određene aktualne probleme, prokomentirali zanimljivosti koje su se događale tijekom godine, te naposlijetku našli krivca za sve negativno – Princa Fašnika. Đurmanečki fašnik organiziran je uz podršku Općine, a uz fašničku povorku organiziran je i prigodni program na igralištu u Đurmancu, koji je završio osudom Princa Fašnika i paljenjem njegove lutke, čime su simbolično riješeni svi aktualni problemi. Posjetiteljima su podijeljene krafne i lepinje, a mogli su uživati i u prigodnoj glazbi i plesu.

 

“Loborski fašinjek” trajao je dva dana. U sklopu subotnjeg “Velikog fašinjeka” održan je bal pod maskama uz pratnju glazbenog sastava “Kavaliri”, a podijeljene su i prigodne nagrade za sve maskirane, jer su, prema mišljenju stručnog žirija, svi bili najbolji.
U nedjelju je održana “Mala maska”. U konkurenciji grupnih maski, prvo mjesto podijelili su predškolska skupina OŠ F. H. Kiša Lobor, koji su izveli ples robota, te učenika 2. razreda OŠ F. H. Kiša Lobor, koji su prikazali kratku scensku igru “Tajanstvena šuma”.
Prvu nagradu u kategoriji pojedinačnih maski osvojio je mali dvogodišnji rasplesani Teletubbies, drugu nagradu Dugokosa Elza, a treću nagradu hrabri mali vojnik.
Svi sudionici “Male maske” dobili su vesele zahvalnice, a za sve prisutne Dramska skupina Kulturno umjetničkog društva “Lobor” izvela je igrokaz “Moderna Crvenkapica”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba