Novi teritorijalni ustroj?

Umjesto 20 županija i Zagreba, Hrvatska će se podijeliti na pet ili sedam “mega županija”

Objavljeno: 04.02.2016. mladenmandic

 

Najnoviji prijedlog podjele Hrvatske na pet ili sedam “mega županija” podigao je ovih dana pravu buru u Hrvatskoj. Prema prijedlozima koji dolaze iz Vlade, Hrvatska bi do lokalnih izbora u svibnju iduće godine trebala dobiti novi teritorijalni ustroj. Predloženo je da se sadašnjih 20 županija i grad Zagreb zamijene s pet ili sedam “velikih županija”, koje bi se formirale oko vodećih regionalnih središta – Zagreba, Varaždina, Osijeka, Rijeke, Pule, Zadra i Splita.

Središta Split i Zadar

Iako zasad novog upravnog zemljovida još uvijek nema, prema dostupnim informacijama, proizlazi da bi pet slavonskih županija činilo jednu “mega županiju”, dok bi se u Dalmaciji formirale dvije nove velike županije – jedna sa središtem u Splitu, koja bi vjerojatno obuhvaćala Splitsko – dalmatinsku i Dubrovačko – neretvansku županiju, a druga sa središtem u Zadru, koja bi spojila Zadarsku i Šibensko – kninsku županiju.
Istra bi i u novoj podjeli vjerojatno ostala zasebna županija, dok bi ostatak Hrvatske bio podijeljen na tri veće županije – jednu sa središtem u Zagrebu, koja bi obuhvatila središnju Hrvatsku, drugu sa središtem u Varaždinu, koja bi se formirala na sjeveru zemlje, i treću sa sjedištem u Rijeci, koju bi činila današnja Primorsko – goranska županija.
Otvoreno je pitanje Ličko -senjske županije. Lika bi se u podjeli najvjerojatnije spojila s Rijekom, no nije isključena ni mogućnost njezina spajanja sa Zadrom ili čak, što je manje vjerojatno, sa središnjom Hrvatskom.
Novim preustrojem, kažu izvori bliski Vladi, dobilo bi se funkcionalno i financijski znatno jače županije, koje bi stanovništvu mogle pružiti i kvalitetnije usluge.
Paralelno s novom podjelom, na regionalnu razinu, spuštale bi se i nove ovlasti, novi prihodi, a sve bi to uključilo i reformu lokalne samouprave, odnosno gradova i općina.

I dalje za 21 županiju

– Mi smo i dalje za 21 županiju. Sumnjam da bi se novim preustrojem postigle neke značajnije uštede. Najprije bi trebalo napraviti analizu, pa se onda može raspravljati o tome – kažu u HDZ-u. Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko – kninski župan, kaže kako bi trebalo dokazati da bi takav ustroj bio bolji od sadašnjeg te dodaje kako se puno govori o regionalizaciji, ali bez ikakve analitičke podloge.
Ivan Koprić s Instituta za javnu upravu ističe kako “ideja nije loša”, ali treba je “razraditi”.
– Ja sam predlagao pet regija. Zašto u Dalmaciji imati dvije regije? U konceptu kakav nudim mogu postojati subregije, poput Istre, Međimurja, Zapadne Slavonije, Baranje, Zadra, Dubrovnika ili Like, koje bi imale određenu samoupravu unutar većih regija. No, usporedo s novom podjelom trebalo bi provesti i decentralizaciju – smatra Koprić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba