PROMIJENITE SVOJ NAČIN RAZMIŠLJANJA

Samopouzdanje – vaša najvažnija odluka

Objavljeno: 03.02.2016. Jelena Jazbec

U moru odluka koje ste donijeli ulaskom u novu 2016. godinu, važno je da niste izostavili onu ključnu, koja u potpunosti može promijeniti vaš život.  Zasigurno se divite ljudima koji vjeruju u sebe i vlastite sposobnosti i svijetom hodaju visoko podignute glave, čak i kada im ne ide sve od ruke. I vi možete usvojiti takav način razmišljanja i naučiti biti samopouzdani. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam u tome pomoći.

Samopouzdanje kao osobina

Smatrate li kako je samopouzdanje urođena osobina koja ljude prati ili ne prati cijeloga života, grdno se varate. Prvi korak u procesu jačanja samopouzdanja upravo je razvijanje svijesti o tome kako je svakom pojedincu dostupan osjećaj većeg samopouzdanja. Svatko od nas posjeduje sve potrebne potencijale. Potrebno je samo usvojiti nova znanja i razviti poboljšanu strategiju za postizanje životnog uspjeha, kojeg nema bez vjere u vlastite sposobnosti. Novo i nepoznato najčešće je prepreka pred kojom ljudi padaju i koja tjera na odustajanje. Sasvim pogrešno! Američki psiholog Rob Yeung u svojoj knjizi „Samopouzdanje – umijeće postizanja svega što poželimo“ samopouzdanje definira kao sposobnost poduzimanja odgovarajuće i učinkovite akcije bez obzira koliko se izazovnom može činiti. Radi se, naime, o kratkoročnom poduzimanju potrebnih radnji kako bi se postigli dugoročni ciljevi, čak i kada ti se nešto što moraš učiniti u kratkom roku čini neugodnim.

Misao se može promijeniti

Da biste mogli okrenuti novu stranicu u svom životu, potrebno je najprije prestati biti svoj najgori neprijatelj. U jednom trenutku možete misliti samo jednu misao. Naučite razmišljati pozitivno. Misli poput „ne mogu“, „ne znam“, „nisam sposoban“, „nisam dovoljna“ jednostavno izbacite iz svoje glave. Činite sve ono što vas zastrašuje. Istina je da suočavanje sa strahom izaziva ogromnu količinu stresa, ali postoji nešto što ne znate. Samozadovoljstvo koje ćete osjetiti na kraju ne može se mjeriti ni s jednim prethodnim osjećajem. Korak po korak tako ćete učvrstiti svoju osobnost i svaki novi izazov prihvaćati s manje straha.

Moć samopoštovanja

Najvažnija osobina koju možete posjedovati jest osjećaj samopoštovanja i samovrijednosti. Upravo zato, potrebno je okaniti se okrivljavanja drugih za životne nedaće. Čin je nemoći očekivati da će drugi u nama stvoriti osjećaj voljenosti. Ako očekujete da druga osoba unese red u vaš život, osuđujete sami sebe na neuspjeh. Ono što vi doista želite, jest ući u vezu sretni i ispunjeni, jer ćete samo takvi moći postati kvalitetni partneri.

Ne smijete staviti svoj život na čekanje ukoliko ste slobodni. Štoviše, na svoju slobodu gledajte kao na poklon, vrijeme napretka u kojem ćete moći poraditi na sebi, udovoljiti sebi i postati samostalniji. Nikako nemojte to vrijeme nazvati razdobljem traženja ljubavi. Kada to kažete, sebi zapravo govorite kako je nemate, što je sasvim pogrešno. Svatko od nas ljubav ima u sebi, i nitko nam nikada ne može dati ljubav koju možemo dati sami sebi.

Ukoliko vaše samopouzdanje potiskuje pritisak okoline, naučite se boriti protiv toga. Svaki pojedinac rođen je i umire sam, a sam odabire i kako će ispuniti prostor između rođenja i smrti. Nitko nema pravo donositi odluke umjesto vas, a još manje suditi o vašem životu. Ne morate biti neuljudni, odgovarajte pristojno na pitanja drugih, ali nemojte se brinuti zbog tuđih mišljenja. Ako ste vi istinski sretni, ostali mogu biti jedino zavidni. A pričat će što god radili, i kakve god izbore učinili.

Louise L. Hay – zavolite sebe!

Zaustavite kriticizam – okanite se kritiziranja sebe, ali i drugih. Mane koje obično nalazite u drugima, najčešće su puka projekcija stvari koje ne volite na sebi samima.

Nemojte zastrašivati sami sebe – okanite se negativnih misli i povjerujte da možete, morate, i želite.

Budite predani u vezi koju imate sami sa sobom – prema sebi se ponašajte posebno, kao da ste sami sebi voljeni prijatelj. Ugovorite povremeno sastanak sami sa sobom. Idite u restoran, kino, muzej ili se bavite sportom koji posebno volite. Odjenite se za taj događaj. Jedite iz najboljeg posuđa. Ne čuvajte najbolje stvari za društvo.

Brinite o svome tijelu – zdrava prehrana i redovita tjelovježba vrlo su važne. Osim što ćete biti u dobroj formi izvana, osjećat ćete se bolje iznutra.

Obrazujte se – Oprah Winfrey rekla je kako životna škola nikad ne smije prestati i kako svaki dan moramo naučiti nešto novo. Da bi postali samopouzdani, nužno je da steknete obrazovanje: za zanimanje kojim se želite baviti, ali i za svakodnevni život. Svijet je tako bogat i raznolik, i zato nikad nemojte prestati istraživati nove stvari. Svojom svestranošću privući ćete u svoj život i više zanimljivih ljudi.

Izgradite financijsku budućnost za sebe – svatko ima pravo imati svoj vlastiti novac.

Zadovoljite svoje stvaralaštvo – stvaralaštvo predstavlja ono što vas ispunjava. Sada je vrijeme da upišete tečaj talijanskoga, krenete na zumbu ili vozite bicikl do Ljubljane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba