Svakodnevne navike

14 uzroka kroničnog umora

Objavljeno: 02.02.2016. zagorjeinternational

Nedostatak sna nije nužno jedini uzrok smanjenja energije i povećanja umora koji se proteže kroz cijeli dan i onemogućuje da živimo punim plućima. Naše male navike (ili nedostatak istih) mogu nas iscrpljivati psihički i fizički, a da toga nismo ni svjesni, stoga portal Health.com donosi popis 14 mogućih uzroka kroničnog umora koji su sastavili stručnjaci.

Nedostatak tjelovježbe.
Studija Universtityja of Georgia pokazala je kako su ispitanici koji su započeli s redovitom tjelovježbom tri puta tjedno po 20 minuta, nakon šest tjedana osjećali mnogo manji umor uz povećanu dozu energičnosti. Vježbe snage i izdržljivosti povećavaju protočnost kardiovaskularnog sustava, a naša tkiva opskrbljuju kisikom i hranjivim tvarima. Stoga sljedeći puta kada budete u napasti da poslijepodne provedete pred televizorom, obucite tenisice i otiđite u šetnju. Nećete požaliti.

Nedovoljna količina vode u organizmu.
Čak i minimalan gubitak tekućine u organizmu može utjecati na razinu energije, ističe nutricionistica Amy Goodson. Dehidracija smanjuje brzinu rada srca, čime se ujedno reducira brzina kojom kisik i hranjive tvari dopiru do naših mišća i organa. Stoga se pobrinite da vam boca s vodom uvijek bude pri ruci.

Nedostatak željeza.
Nedostatak željeza također usporava protok kisika u našem organizmu, ističe Goodson, a da bismo izbjegli opasnost od pojave anemije, u našu prehranu nužno je uključiti neke od sljedećih namirnica: tofu, jaja, orašasto voće, maslac od kikirikija, tamnozeleno lisnato povrće. Te je namirnice poželjno kombinirati s hranom koja sadrži visoki udio vitamina C.

Previše težite savršenstvu.
Težnja da budemo savršeni, što je nemoguće, potiče nas da radimo više i dulje nego što je potrebno, navodi Irene S. Levine, profesorica psihijatrije na New York University School of Medicine. Da bismo izbjegli nepotreban umor, ona preporučuje postavljanje vremenskih ograničenja za obavljanje određenih zadataka, koje moramo poštovati. Nakon toga shvatit ćemo da dodatno vrijeme koje smo prethodno ulagali u obavljanje tih istih zadataka, uopće nije doprinosilo našem uspjehu.

Pravite iz muhe slona.
Anksioznost, pesimizam i predviđanje najgoreg scenarija može nas mentalno iscrpiti, ističe Levine, a vraćanju optimizma u naš život može doprinijeti boravak na svježem zraku, meditacija, tjelovježba ili povjeravanje svojih briga bliskom prijatelju.

Preskačete doručak.
Dok spavamo, naše tijelo troši zalihe od prethodnog dana kako bi organizam mogao normalno funkcionirati, stoga je ujutro nužno „obnoviti zalihe“ kvalitetnim doručkom. U suprotnom, naš organizam neće imati dovoljno energije tijekom dana, što će uzrokovati pojavu umora.

Nezdravo se hranite.
Brza hrana obiluje šećerom i ugljikohidratima te povećava razinu šećera u krvi, a nagli rast i pad šećera u krvi također može uzrokovati osjećaj iscrpljenosti.

Ne znate reći ne.
Vaša nemogućnost da kažete ne i odbijete učiniti uslugu drugima, osim što vam oduzima slobodno vrijeme i umara vas, može uzrokovati nakupljanje bijesa, stoga psihologinja Susan Albers predlaže trening: u trenucima samoće izgovarajte naglas riječ „ne“, kako vam ne bi tako teško palo kada je sljedeći puta morate izgovoriti dok odbijate nekoga.

Imate nered na vašem radnom mjestu.
Natrpani stol mentalno vas iscrpljuje, stoga se pobrinite da na kraju svakog radnog dana pospremite svoje radno mjesto, kako bi sljedećg jutra mogli pozitivno započeti novi dan.

Radite čak i kad ste na godišnjem odmoru.
Za vrijeme godišnjeg odmora pokušajte ne biti u doticaju s vašim poslom, jer ćete se samo na taj način pravilno i kvalitetno odmoriti te se potom na posao vratiti puni energije, kreativniji, produktivniji i efektivniji.

Pijete alkohol neposredno prije odlaska na spavanje.
Iako se čini da će nas nekoliko čašica prije spavanja opustiti i omogućiti čvrsti san, alkohol može imati kontraefekt, odnosno, poticati adrenalin, stoga se može dogoditi da se probudite usred noći i ne možete više zaspati. Stručnjaci preporučuju da 3-4 sata prije odlaska u krevet ne konzumirate alkohol.

Provjeravate e-mail neposredno prije odlaska u krevet.
Korištenje mobitela ili tableta neposredno prije odlaska u krevet može narušiti vaš bioritam, stoga stručnjaci preporučuju da izbjegavate korištenje tehnologije 1-2 sata prije spavanja.

Unosite prevelike količine kofeina.
Više od tri šalice kave dnevno mogu također narušiti vaš bioritam, stoga kavu i kofeinske napitke, po preporuci stručnjaka, nemojte konzumirati šest sati prije odlaska na spavanje.

Predugo ste budni tijekom vikenda.
Ostanete li budni tijekom noći u subotu, u nedjelju ćete se kasno probuditi i zbog toga nećete moći zaspati u nedjelju navečer. To će poremetiti vaš cjelotjedni ritam. Stoga sljedeći puta pokušajte probuditi se u razumno vrijeme u nedjelju, a ukoliko vas kasnije uhvati umor, priuštite si kratak popodnevni san od 20-ak minuta koji će vam pomoći preživjeti do večeri.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba