Izbori u SDP-u

Siniša Hajdaš Dončić kandidat za potpredsjednika, a kandidaturu za Glavni odbor istaklo još 11 Zagorki i Zagoraca

Objavljeno: 01.02.2016. mladenmandic

Nakon što je u subotu u ponoć istekao rok za kandidiranje članova SDP-a za stranačke funkcije, za novog predsjednika stigle su tri kandidature – Zorana Milanovića, Zlatka Komadine i zadarskog poduzetnika Dušana Polovine – Lunge. Oni moraju prikupiti najmanje tisuću potpisa za svoju kandidaturu do 1. ožujka, a neposredni izbori za predsjednika SDP-a po sistemu „jedan član – jedan glas“ održat će se u subotu, 2. travnja od 9 do 18 sati.

Drugi krug 9. travnja

Ne dobije li u prvom krugu nitko natpolovičnu većinu, drugi krug održat će se tjedan dana kasnije 9. travnja, također od 9 do 18 sati. Ostali dužnosnici stranke birat će se na stranačkoj konvenciji koja će se održati u Zagrebu u subotu 16. travnja. Na stranačkoj konvenciji ukupno 2288 delegata birat će četiri člana Predsjedništva SDP-a, 18 članova Predsjedništva te 103 člana Glavnog odbora. Uz tri kandidata za predsjednika, kandidature je podnijelo 75 SDP-ovaca za potpredsjednika stranke, odnosno za izbor u Predsjedništvo, dok se njih ukupno 470 kandidiralo za Glavni odbor SDP-a.
Kako su nam rekli u zagorskom SDP-u, oko 1500 članova zagorskog SDP-a iz 31 gradske i općinske organizacije (jedino Zagorska Sela nemaju svoju općinsku organizaciju), na 13. SDP-ovoj konvenciji predstavljat će ukupno 113 delegata, od čega njih 35 po funkciji.
Iz Krapinsko – zagorske županije za stranačke funkcije u SDP su se kandidirali Siniša Hajdaš Dončić iz Zaboka za potpredsjednika, odnosno za člana Predsjedništva te 11 kandidata za članove Glavnog odbora. To su Jasenka Auguštan Pentek iz Zlatara, Đovani Broz iz Kumrovca, Agata Cvitić iz Oroslavja, Goran Grobotek iz Konjščine, Željko Kolar iz Klanjca, Jurica Krleža iz Bedekovčine, Željko Pavić iz Krapine, Stjepan Pavliša iz Velikog Trgovišća, Snježana Španjol iz Kraljevca na Sutli, Sandra Turković iz Zaboka i Marko Vešligaj iz Pregrade.

Poprilično “zakopčani”

Predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić već je otprije najavio kako će svoj glas dati sadašnjem predsjedniku Zoranu Milanoviću, no ostali vodeći ljudi SDP-a u Zagorju u svojim su izjavama poprilično „zakopčani“. Tako nam je zagorski župan Željko Kolar rekao kako su izbori unutarstranačka stvar te ne vidi razloga zašto bi javnosti obznanio za koga će glasati. No možemo napisati, rekao je Kolar, da će svakako glasati za Sinišu Hajdaša Dončića za potpredsjednika stranke. Potpredsjednik zagorskog SDP-a i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj također nam je rekao kako se ne želi javno izjasniti prije nego što vidi programe svakog od kandidata. Dosadašnja zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol koja će uz još 11 svojih kolega biti i članica Središnje izborne komisije, također je rekla kako je još rano bilo kakvo izjašnjavanje o predsjedniku, no sasvim sigurno njezin glas za potpredsjednika dobit će bivši ministar prometa Hajdaš Dončić. Sličan odgovor dobili smo i od dosadašnje saborske zastupnice Dunje Špoljar, predsjednika zabočkog SDP-a Ozrena Hanžeka te još nekih viđenijih zagorskih SDP-ovaca.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba