Danas „Noć muzeja“

Uz brojne izložbe, predavanja, predstave, koncerte te vatreni show, bit će to kulturna noć za pamćenje

Objavljeno: 29.01.2016. mladenmandic

Muzeji Hrvatskog zagorja i ove će se godine bogatim i raznovrsnim programom uključiti u tradicionalnu, današnju „Noć muzeja“, i to u svih pet svojih muzeja. Bit će to, kažu zagorski muzealci, kulturna noć za pamćenje.
U Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici od 18 do 22 sata bit će program pod nazivom „Tahyjev sunčani sat i mjerenje vremena. Od kostimiranog Franje Tahyja posjetitelji „Noći muzeja“ moći će doznati kako se ispravno određivalo vrijeme pomoću preklopnog sunčanog sata koji je nedavno otkriven prilikom arheoloških istraživanja utvrde Donja Stubica. Ovaj zanimljiv muzejski predmet prvi puta će se izložiti javnosti na izložbi “Tahyjev sunčani sat i mjerenje vremena” na kojoj se posjetitelji mogu upoznati i s ostalim satovima iz fundusa Muzeja seljačkih buna i otkriti kako se mjerilo vrijeme od pretpovijesti do danas. Bit će otvorena i izložba „Biskup Strossmayer u ilirskom pokretu” koja posvećena djelovanju biskupa Strossmayera i svećenicima uključenim u Hrvatski narodni preporod.

Raznovrstan program

U srednjovjekovnom dvoru Veliki Tabor u Desiniću, u Noći muzeja od 18 do 21.30 sati pripremaju raznovrstan glazbeno – scenski i edukativni program. Program počinje 15-minutnim nastupom Plesne družbe Veronika Desinićka , a nastavlja se lutkarskom predstavom „Črna kraljica“. U 19.30 sati bit će predavanje Renate Dečman o Josipu Juraju Strossmayeru, a u 21 sat održat će se jazz koncert Aljoše Mutića i njegovih prijatelja.
U Muzeju krapinskih neandertalaca program „Vatrena noć u Muzeju“ traje od 18 do 24 sata. Svaki puni sat počevši od 18 do 23 sata, bit će organiziran razgled stalnog postava, uz spektakularni vatreni show ispred Muzeja.
U klanječkoj Galeriji Antuna Augustinčića kroz program „Fuge u Noći muzeja“ u 18 sati bit će otvorenje izložbe kiparice i dizajnerice Ike Peraić, koja će biti inkorporirana u dvoranu stalnog postava Galerije Augustinčić. Od 19.30 sati slijedi predstavljanje konzervatorsko – restauratorskih radova na fundusu Galerije Antuna Augustinčića, koji se u prostorima franjevačkog samostana obavljaju pod vodstvom višeg konzervatora – restauratora Radivoja Jovičića, akademskog kipara i suradnika Augustinčićeve Majstorice. U 20.30 sati bit će koncert klanječkog patera Franje Jesenovića na orguljama klanječke Župne crkve, a u 21 sat održat će se i predstavljanje Zavičajne zbirke franjevačkog samostana, koja u samostanskim prostorima čeka da bude primjereno izložena. Zbirku će predstaviti Vitomir Zamuda najzaslužniji za njeno utemeljenje.

Pučka narodna pobožnost

U Muzeju Staro selo u Kumrovcu program „Sve(te) slike kumrovečkog muzeja“ započet će u 18 sati otvorenjem izložbe iz zbirke pučke sakralne umjetnosti kojom će se predstaviti predmeti koji izražavaju pučku narodnu pobožnost – svete slike, raspela i sakralne skulpture, zavjetne figurice i svijeće, molitvenici, krunice i koriolani koji su se nekada nalazili u ambijentu tradicijske zagorske hiže. Interaktivnim programom „Kumrovec u objektivu fotografa“, predstavit će se i fotografije Muzeja Staro selo koje potpisuju posjetitelji i ljubitelji očuvane tradicijske arhitekture, običaja i zanata.

Noć muzeja i u Pregradi

U ovogodišnju „Noć muzeja“ uključit će se i Muzej Grada Pregrade “Dr. Zlatko Dragutin Tudjina”.
U Muzeju su pripremili izložbu uporabnih i ukrasnih predmeta, na temu sove, zaštitnog lika loga “Noći muzeja”, koju će popratiti radionica pregradske Osnovne škole i filmski program za djecu, a suradnik izložbe je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.
U 19.30 sati u Galeriji Muzeja počinje starogradsko – kajkavski koncert vokalnog ansambla Duga iz Dugog Sela, a nakon koncerta posjetitelje očekuje muzejsko vodstvo kroz tri zbirke muzeja – ljekarničku, rudarsku i numizmatičku.
Poseban gost bit će prof. Jure Mirat, izvanredni profesor Sveučilišta Josipa Juraja Strossmayera iz Osijeka, koji će govoriti o Strossmayeru, kojem je i posvećena ovogodišnja manifestacija.
U programu će sudjelovati i Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada i Udruga kostelskih žena, a u 21 sat počinje Eliksir – kviz znanja Savjeta mladih Pregrade. Nakon 22 sata slijedi filmski program za odrasle.
Cijeli program, kojeg organiziraju Gradska knjižnica i Turistička zajednica Pregrade, obogatit će svojim nastupom i učenici Glazbene škole iz Pregrade.


Galerija grada Krapine u Noći muzeja
Otvorenje izložbe „Maske“, 110. rođendan Zvonca i ples pod maskama uz Vinske brate

I Galerija grada Krapine bit će za posjetitelje otvorena u Noći muzeja. Pozivaju sve zainteresirane da u 19 sati prisustvuju otvorenju Međunarodne izložbe „Maske”. Nakon toga slijedi program u kojem će se osvrnuti na „jučerašnjo – denešnju – sutrašnjicu“ prigodom obilježavanja 110. obljetnice fašničkog lista Zvonec. O Zvoncu kroz godine , ali i o onom najaktualnijem u Krapini i okolici, zborit će „Zvončeva re(d)akcija“. Za dobru zabavu svih, uz ples pod maskama, pobrinut će se Tamburaški sastav Vinski brati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba