Protiv žilet žice

“Ne gubite živce, da se sve ne izrodi u još veći međunarodni problem”

Objavljeno: 28.01.2016. mladenmandic

Na 102,6 kilometara granice Krapinsko – zagorske županije sa susjednom Slovenijom, dosad je postavljeno 69 kilometara žilet žice. U vezi s tom činjenicom danas su na graničnom prijelazu u Humu na Sutli, konferenciju za novinare održali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, te čelnici općina Hum na Sutli Zvonko Jutriša, Kumrovca Dragutin Ulama i Zagorskih Sela, Željko Kodrnja. Iako je pozvana na skup u Hum na Sutli, načelnica Kraljevca na Sutli Danijela Pongrac nije se odazvala zajedničkom sastanku.

Problem je negdje drugdje

– Apeliramo na ljude u Krapinsko – zagorskoj županiji i u susjednoj Sloveniji da ne gube živce zbog postavljanja žilet žice, da se sve ne izrodi u još veći međunarodni problem, jer on je očito negdje drugdje – na grčkoj granici. Postavljanje žilet žice sigurno neće riješiti odnos između Hrvatske i Slovenije. Odradili smo sjajan posao i zagorsko stanovništvo nije ni osjetilo da 29 tisuća migranata prolazi kroz Zagorje – rekao je zagorski župan Željko Kolar.

Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša nadovezao se kako su Slovenci na području Rogaške Slatine, preko Sutle, ogradili pet hektara zemlje koji su označeni kao dio hrvatskog teritorija. Dodao je i kako postoji zajednički konsenzus s načelnicima i gradonačelnicima gradova i općina s druge strane Sutle u vezi s ukidanjem žice, no o tome Slovenci u pograničnim dijelovima sa Zagorjem zasad još uvijek šute.

Mali prijelazi otvoreni

Općinski načelnik Kumrovca, Dragutin Ulama, preko Sutle u Sloveniji, posjeduje pašnjak, no kaže kako mali granični prijelazi preko Sutle, ograđeni rampom, zasad još uvijek nisu zatvoreni, te je poljoprivrednicima, bilo Zagorcima ili Slovencima, koji imaju zemlju s druge strane Sutle, zasad još uvijek omogućen pristup do zemljišta. Nada se da se ti mali pogranični prijelazi ipak neće ograditi, jer bi to moglo dovesti do novog produbljivanja sve lošijih međususjedskih odnosa između Hrvatske i Slovenije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba