Nedovoljno osiguranika

Belečka ambulanta od 1. travnja se ukida, no na četiri sata dolazit će liječnik iz Zlatara

Objavljeno: 28.01.2016. mladenmandic

Županijski vijećnik i gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak, na sjednici Županijske skupštine, postavio je upit krapinsko – zagorskom županu o pričama koje se šire kako će se uskoro ukinuti Ambulante primarne zdravstvene zaštite u Belcu.
– Od ukupno 19 naselja na području grada Zlatara, prema belečkoj ambulanti gravitira 1772 stanovnika, od kojih je njih čak 666 starije od 50 godina. Udaljenost od Belca do Zlatara je šest do sedam kilometara, a prema ambulanti u Belcu gravitiraju naselja Belečka Selnica, Vižanovec, Petruševec, Belečko Završje, Juranšćina, Repno i Gornja Batina, od kojih neka naselja do ambulante u Zlataru imaju i 12 do 14 kilometara. Za njih je odlazak u zlatarsku ambulantu praktički nemoguć. Zanima me sudbina belečke ambulante jer od ljudi koji žive na tom području imam svakodnevne upite hoće li doći do ukidanja ambulante ili ne – upitao je župana Željka Kolara zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak.

Nedovoljan broj osiguranika

Župan mu je na aktualnom satu odgovorio kako situacija nije jednostavna. – Radi se o činjenici koliko koji liječnik ima osiguranika i pri tome se određuje može li neka ambulanta opstati ili ne. Nažalost ambulanta u Belcu ima samo 715 osiguranika, što je nedovoljno, a i liječnik je otišao na specijalizaciju, pa ga trenutno do 31, ožujka mijenja liječnik Doma zdravlja iz Zlatara. No, od 1. travnja Ambulanta u Belcu će se morati ukinuti. No, to ne znači da liječnika u Belcu više neće biti. Naime, reorganizacijom u radu, službu ćemo organizirati tako da liječnik iz Zlatara polovicu radnog vremena, odnosno četiri sata radi u Zlataru, a četiri sata u Belcu ili pak da određene dane u tjedni radi u Zlataru, a druge u Belcu. Svi mještani, odnosno korisnici zdravstvene zaštite s područja Belca imat će adekvatnu zdravstvenu zaštitu – odgovorio je Majdaku zagorski župan Željko Kolar.

Što će biti s pacijentima Doma u Loborgradu?

Inače, sam Majdak nije u potpunosti zadovoljan s odgovorom župana Kolara.
– Dosad je liječnik ambulante u Belcu četiri sata radio u Belcu, a druga četiri satu u Domu za psihički odrasle bolesne osobe u Loborgradu. I sam ravnatelj Doma u Loboru, Dubravko Žerjavić, već je u nekoliko navrata slao upit Ministarstvu što će biti s osiguravanjem zdravstvene zaštite za oko 360 korisnika tog doma. Vrijeme odmiče, formira se nova vlast, a stvari koje su bitne za život malog čovjeka u malim sredinama se ne rješavaju – rekao nam je zlatarski gradonačelnik Stanko Majdak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba