Sjećanje na žrtve holokausta

Medalje „Pravednici među narodima” dobilo i četvero Zagoraca

Objavljeno: 27.01.2016. mladenmandic

Danas, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u Palači Dverce u Zagrebu održana je dodjela medalja „Pravednici među narodima”, najvećeg izraelskog državnog priznanja za one koji nisu Židovi.
Riječ je o medalji koju dodjeljuje Izrael pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove od istrebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Ove godine dodijeljene su četiri medalje, a svaki od laureata živio je na području Krapinsko – zagorske županije. U ime Yad Vashema – Uprave za sjećanje na mučenike i junake holokausta, danas su pravednici među narodima postali Amalija, Emerik i Blaženka Glojnarić iz Mača te Juraj Pavlek iz Zlatara.

Nagrade uručila izraelska veleposlanica

Nagrade je predstavnicima obitelji Glojnarić i Pavlek uručila veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zina Kalay Kleitman.
Svečanosti je prisustvovao i Paul Schreiner, koji danas živi u Italiji, kojeg je kao 13-godišnjeg židovskog dječaka iz Bedekovčine, za vrijeme Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spasila obitelj Glojnarić iz Mača te Juraj Pavlek iz Borkovca. Nakon što mu je otac bio odveden u sabirni logor Lobor grad, a majka i sestra bile su uhićene u Zagrebu, Paula Schreinera su u svojoj kući u Maču sakrili Amalija, Emerik i Blaženka Glojnarić. Emerik i Blaženka bili su ubijeni, a njihova se majka sklonila u Zagrebu. Brigu o dječaku nastavio je seljak na imanju Juraj Pavlek u sijenu u potkrovlju staje, u Maču dočekali oslobođenje.
Dodjeli medalja nazočio je i zagorski župan Željko Kolar, koji je rekao kako je izrazito ponosan što je imao priliku prisustvovati dodjeli najvećeg priznanja izraelske države.
– Mi Zagorci smo kroz povijest pokazivali osjećaj za pravicu, ali i to da nam je svaka vjerska i rasna mržnja te netrpeljivost strana, a obitelji Glojnarić i Pavlek, koje su spasile i pružile utočiste židovskom dječaku, to su samo potvrdile. U vrijeme tog crnog dijela povijesti Hrvatske, NDH i ustaškog režima, Zagorci su se masovno priključili antifašističkom pokretu jer su prepoznali ideju slobode. Ponosni smo na to, ali i na devedesete i Domovinski rat, kada je preko 11.500 Zagoraca krenulo u obranu države – rekao je župan Kolar.

“Tko spasi jednu dušu, spasio je cijeli svijet”

Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj, Zina Kalay Kleitman istaknula je kako je ovo važan dan za nju osobno, Yad Vashem i Izrael.
– Usprkos riziku po vlastite živote, ti su ljudi pokazali nevjerojatnu ljudskost i pomogli židovskom dječaku, a mi kažemo da onaj “tko spasi jednu dušu, spasio je cijeli svijet”. Ovo mi je drugi put od kada sam u Hrvatskoj da u ime Yad Vashema uručujem to priznanje i mogu reći da je čovječnost još uvijek živa”, rekla je Kleitman.
Paul Schreiner kratko je izjavio da mu je drago što je ovo doživio.
– To mogu reći zato jer sam živ, jer su me spasili moji Glojnarići i Jurek, kazao je Schreiner.
Na popisu “Pravednika među narodima” u Yad Vashemu sada je ukupno 113 Hrvata. Prisutne su na dodjeli medalja prigodnim riječima pozdravili i predsjednik Sabora Željko Reiner te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Među brojnim uzvanicima bio je također i gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba