Studenti Ekonomskog fakulteta

Prijedlog rezanja proračunskih rashoda

Objavljeno: 25.01.2016. zagorjeinternational

U uvodnom dijelu okruglog stola studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Ivan Majić i Matej Bule predstavili su prijedlog fiskalne konsolidacije baziran isključivo na smanjenju rashoda.

Njihov program predviđa ukupno smanjenje rashoda od 7,68 milijardi kuna u četverogodišnjem razdoblju, pri čemu bi najsnažniji rezovi teški 4,68 milijardi kuna bili provedeni u prvoj godini mandata nove vlade. Ključne mjere odnose se na smanjenje plaća zaposlenih u javnim službama za pet posto (1,5 milijardi kuna), smanjenje subvencija u poljoprivredi (1,4 milijarde kuna) te smanjenje mirovina (povlaštenih za pet posto, a običnih za 2,5 posto).

Program predviđa i smanjenje poreznog opterećenja gospodarstvu u cilju poticanja gospodarskog rasta. Porezno rasterećenje obuhvaća smanjenje poreza na dobit s 20 na 12 posto te ukidanje poreza na kapitalnu dobit, štednju i dividende. Također, predviđa se i dubinska analiza rashoda s ciljem pronalaženja dodatnih ušteda te radikalna privatizacija koja podrazumijeva prodaju svih nestrateških poduzeća u državnom vlasništvu.

Više pročitajte na Poslovni.hr

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba