Palijativna skrb

Osnovan Mobilni palijativni tim, a kroz registar dosad prošla 152 pacijenta

Objavljeno: 25.01.2016. mladenmandic

S ciljem da se poboljša kvalitete života bolesnika i njegove obitelji, kada su suočeni s problemima povezanim uz bolest koja ne reagira na postupke liječenja, u travnju prošle godine u Krapinsko – zagorskoj županiji osnovan je Mobilni palijativni tim kako bi se neizlječivo bolesnim pacijentima osigurala što bolja kvaliteta života. Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Krapini istakla zamjenica zagorskog župana Jasna Petek, unazad godinu dana Županija je za palijativu – za formiranje Mobilnog tima i za opremanje posudionica izdvojila više od 70 tisuća kuna.

Pomoć potrebna 600-tinjak ljudi

O palijativi u Krapinsko – zagorskoj županiji govorile su ravnateljica zagorskog Doma zdravlja Nada Dogan te Biserka Sviben, glavna sestra Doma zdravlja. Rekle su da se razgovorima s liječnicima obiteljske medicine došlo prvo do brojke od oko 600-tinjak ljudi kojima je potrebna medicinska ili psihološka pomoć, no u registar pacijenata kojima je potrebna njega po principima palijativne skrbi je ušlo 152 pacijenta. Od toga je u 2015. bilo 85 onkoloških bolesnika, dok su ostali oboljeli od teških bolesti srca, teških plućnih bolesti Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, mišićne distrofije, Parkinsonove bolesti i drugih bolesti u fazi kad medicina više ne može dovesti do ozdravljenja. Od palijativnih pacijenata 54 ih je umrlo, od čega samo 17 u vlastitom domu.
Osnivanje palijative u Zagorju je tek u povojima i zasad Mobilni tim radi samo od 7 do 15 sati. Naravno bolesnicima treba njega 24 sata na dan i cilj nam je da se taj rad produži na cijeli dan. U mobilnom timu palijativne skrbi zasad radi prvostupnik sestrinstva Valent Balija koji ima osiguran auto, prostor i oprema te trenutno liječnici specijalisti Doma zdravlja – neurolog i fizijatar.

Pomoć u vlastitom domu

– Cilj nam je što više pružiti medicinsku i psihološku pomoć bolesnicima i članovima njihovih obitelji u njihovim vlastitim domovima, no još uvijek ih više umire u bolnicama, jer i liječnici misle kako im se posljednja njega može bolje pružiti u bolnicama, nego kod kuće – rekle su ravnateljica Nada Dogan i glavna sestra Biserka Sviben.
Inače, psihološka pomoć bolesniku i članovima obitelji tijekom bolesti i u žalovanju u domu ili kroz grupu za potporu za oboljele od malignih bolesti i njihove obitelji može se dobiti četvrtkom u 18 sati u ambulanti u Marija Bistrici, a posudionica pomagala Doma zdravlja je u Bedekovčini, a oformljena je i pri Gradskim društvima Crvenog križa, pa se i tamo može dobiti oprema poput antidekubitalnih madraca, toaletnih stolica, štaka i slično.


Održan i tečaj o ulozi medicinske sestre u palijativnoj skrbi
U zgradi Doma zdravlja u Zaboku, u petak je održan i tečaj „Medicinska sestra u sustavu primarne zdravstvene zaštite u palijativnom timu“. To je bio prvi tečaj o palijativnoj skrbi koji je održan u Krapinsko – zagorskoj županiji pa je stoga i interes sudionika bio veći nego što su organizatori mogli prihvatiti. Osim patronažnih sestara, sestara ordinacija opće, odnosno obiteljske medicine, bolničkih sestara i sestara iz domova socijalne skrbi, na njemu su sudjelovale i medicinske sestre iz Varaždinske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba