Mučenici holokausta

Obitelj Glojnarić iz Mača i Juraj Pavlek iz Borkovca dobivaju priznanje „pravednici među narodima“

Objavljeno: 24.01.2016. mladenmandic

Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj, Zina Kalay Kleitman, u ime Yad Vashema – Uprave za sjećanje na mučenike i junake holokausta, u palači Dverce, na Katarininu trgu u Zagrebu, u srijedu, 27. siječnja, proglasit će Amaliju, Emerika i Blaženku Glojnarić iz Mača te Jurja Pavleka iz Zlatara, „pravednicima među narodima“.
To je odlikovanje koje dodjeljuje Izrael pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove od istrjebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Radi se o najvećem izraelskom državnom priznanju za one koji nisu Židovi. Na medalji koju dodjeljuje izraelska vlada i Memorijalni muzej Yad Vashem iz Jeruzalema, napisano je kako “onaj tko spasi jednog čovjeka, spasio je čitav svijet”.
Odličja će primiti predstavnici obitelji Glojnarić i Pavlek. Svečanosti će prisustvovati i Paul Schreiner, koji danas živi u Italiji, koji je i pokrenuo ovaj postupak. Kao 13-godišnjeg židovskog dječaka iz Bedekovčine, za vrijeme Drugoga svjetskoga rata od sigurne smrti spasila ga je obitelj Glojnarić iz Mača te Juraj Pavlek iz Borkovca. U ratu Paul je izgubio roditelje, sestru te desetak najbližih rođaka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba