Vinogradari proslavili blagdan svog zaštitnika

Sveti Vinko razgalio srca i duše vinogradara u brojnim zagorskim goricama

Objavljeno: 23.01.2016. mladenmandic

Uz blagdan Svetog Vinka ili Vincekovo jučer, a posebice danas kad je bio neradni dan, bilo je veselo u mnogim zagorskim goricama. Gotovo sve zagorske vinarsko – vinogradarske udruge vješanjem kobasica i špeka po trsovima, prvim orezivanjem i zalijevanjem trsova vinom, kako bi ono i u ovoj godini bilo što rodnije, obilježile su početak vinogradarskih radova.

Vincekovo u kupinjaku

Uz više od 30-ak vinskih fešta diljem Zagorja, ove se godine po prvi puta Vincekovo obilježilo i u jednom kupinjaku – onom obitelji Jambrešić iz Novih Dvora Klanječkih koji proizvode zdravo kupinovo vino puno željeza – Kupilek. Na imanju obitelji Jambrešić okupilo se 40-ak vinara klanječke udruge Antuna Mihanovića. Vinsku misu u kupinjaku predvodio je klanječki pater Franjo Jasenović, a obred po starim regulama Križevačkog štatuta pak Ivan Keko Petrišić. Na svečanosti su se okupili i političari. Uz klanječkog gradonačelnika Zlatka Brleka, tu je bio i predsjednik zagorskog HDZ-a i saborski zastupnik Žarko Tušek. Za dobro raspoloženje pobrinuo se poznati klanječki Tamburaški sastav Ekipa. Nakon ceremonije, čašćenjem kobasicama, vinskim gulašom, gemištima i rakijom od kupine kod obitelji Jambrešić, fešta se u poslijepodnevnim satima preselila i u klanječku Pelnicu.

Veselo je bilo i u vinogradu i klijeti obitelji Kantura na brežuljcima iznad Klanjca, gdje je Vincekovo slavila udruga Trsek. Ali i drugdje diljem Zagorja gdje je u slavu vinskog sveca i mučenika sv. Vinka, pjesma vinskim goricama odjekivala do duboku u noć.

Vincekovo na Vinskom vrhu

Udruga vinara, vinogradara i podrumara Vinski vrh iz Marije Bistrice, Vincekovo je počela obilježavati u 12 sati okupljanjem članova ispred Kapelice Majke Božje na Vinskom vrhu uz nastup Limene glazbe KUD-a Lovro Ježek i pozdravnim govorom organizatora. Uslijedio je odlazak u svečanoj procesiji do vinogorja Vinski vrh, gdje se održao prigodni program. Voditelj programa je bio Jadranko Glavačević, a sudjelovali su i Župni zbor Župe sv. Ivana Krstitelja iz Zlatar Bistrice i Udruga kuburaša Marija Bistrica”. Suorganizatori proslave Vincekovog su bile općina Marija Bistrica i marijabistrička Turistička zajednica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba