SMALL AND MEDIUM BUSINESS FORUM

“Umjesto da se ukinu, županijama treba dati veće ovlasti, državu treba decentralizirati”

Objavljeno: 20.01.2016. Alen Brodar

U zagrebačkom Kongresnom centru Forum u sklopu konferencije Small and Medium Business Forum, održana je i panel diskusija Županije – nosioci razvoja, na kojoj je sudjelovao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Praksa je pokazala da je dosadašnja decentralizacija dala dobre rezultate. Sve što je država prenijela na županije sada je efikasnije i puno bolje uređeno, rekao je župan Kolar te kao primjer izdvojio školstvo i izdavanje građevinskih dozvola.

Stanje na terenu

– Funkcionalna i fiskalna decentralizacija nužne su za regionalni razvoj Hrvatske. Jako dobro poznajemo stanje na terenu i zato bi nam država trebala prenijeti dio ovlasti jer se one odnose upravo na taj teren, zaključio je Kolar.
Naime, politika decentralizacije se već dulje vrijeme ističe kao jedan od preduvjeta za daljnji gospodarski oporavak i rast. Tako bi proces decentralizacije trebao biti polazna točka za buduću preraspodjelu ovlasti i odgovornosti sa središnje na niže razine vlasti, a njegovo bi provođenje trebalo omogućiti županijama da još snažnije preuzmu ulogu nosioca razvoja u svojim krajevima.

Potrebna analiza

U sklopu rasprave istaknuta je i potreba temeljite analize trenutnog stanja i učinka eventualne buduće reforme, dok je kao zaključak panela izdvojena potreba za daljnjom decentralizacijom, umjesto nerijetko spominjanog ukidanja postojećih županija.
Na panel diskusiji Županije – nosioci razvoja su uz krapinsko – zagorskog župana sudjelovali i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk, te primorsko -goranski župan Zlatko Komadina, varaždinski župan Predrag Štromar te virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.
Inače, konferencija Small and Medium Business Forum održana je u organizaciji Poslovnog dnevnika, kao najava ovogodišnjeg Poslovnog uzleta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba