Ministar Varga u Općoj bolnici Zabok

Dug bolnice smanjen s 18 na deset milijuna kuna, a za 12 do 14 mjeseci će biti u pozitivi

Objavljeno: 20.01.2016. mladenmandic

Još uvijek aktualni ministar zdravlja Siniša Varga danas je posjetio zabočku Opću bolnicu i bolnicu hrvatskih veterana u Zaboku kako bi predstavio investicije Ministarstva zdravlja od 2.403.000 kuna, odnosno, zajedno s decentraliziranim novcem Županije, i donacijama, sveukupno pet milijuna kuna kojima je nabavljena nova bolnička oprema – ultrazvuk na neurologiji, pedijatriji i radiologiji, digitalni mamografski uređaj i anesteziološki aparat.

Veliki iskorak

Ministar Varga je posebno istakao kako je u posljednjih godinu dana Uprava bolnice napravila veliki iskorak u konsolidaciji financija jer je dug koji je bolnica imala prije sanacije koji je iznosio 18 milijuna kuna smanjen na deset milijuna, a po svemu sudeći Bolnica bi mogla doći na pozitivu za 12 do 14 mjeseci, što je i puno prije od planiranog roka 31. prosinca 2017. godine.
– Prije je život zdravstva bio temeljen na štednji, no to smo okrenuli i sada je primarno da bolnice što više liječe pacijente, a sukladno tome više će i uprihodovati i zaraditi, što se jako dobrim pokazalo i na zabočkom primjeru. Radi se o zdravoj ekonomskoj logici – rekao je Varga te na upit što će raditi kad se za dva dana smijeni Vlada, rekao kako ostaje zastupnik u Saboru jer mu je to moralno obveza prema biračima iz prve izborne jedinice koji su ga izabrali u Sabor.
Župan Željko Kolar posebno je istaknuo kako investiranje u suvremenu bolničku opremu znači i bolju zdravstvenu zaštitu za Zagorce, ali i smanjenja listi čekanja.

Puniti, a ne prazniti

– Posebno me veseli što je ministar Varga prepoznao naše kapacitete i što se vodio logikom puniti, a ne prazniti. Stoga smo prvi u Hrvatskoj dobili i veteransku bolnicu kroz koju je ove godine prošlo desetak tisuća hrvatskih branitelja. Bolnica u Zaboku je jedina bolnica u Hrvatskoj koja je iznova izgrađena kreditom iz naših vlastitih sredstava i do 2022. godine treba još godišnje otplaćivati 2,6 -2,7 milijuna kuna, a zatim će biti i više novca za daljnju modernizaciju – rekao je Kolar zahvalivši pri tom ministru Vargi na uspješnoj suradnji.
Dodao je i kako je Specijalna bolnica u Krapinskim Toplicama jednokratnom pomoći od 14,5 milijuna kuna uspjela riješiti sva svoja dugovanja.
I sanacijski ravnatelj Tihomir Vančina zahvalio se Vargi na pomoći kojim Bolnica izlazi iz dugova te posebno istakao kako je u prošloj godini broj pacijenata u zabočkoj bolnici povećan za čak 60 tisuća – s 320 tisuća na 380 tisuća, što je umnogome doprinijelo da se više radi, ali i zaradi i posluje pozitivno.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba