U KRAPINI U ČETVRTAK OTVORENJE KLIZALIŠTA

Hrvoje Appelt: Meni je krapinski pračovjek mogao dati gen čovjeka, onda ja Krapinčanima mogu prenijeti jedan mali klizački gen

Objavljeno: 19.01.2016. Alen Brodar
Kod Osnovne škole Ljudevita Gaja u Krapini, u četvrtak u 18 sati će biti veliko otvorenje najvećeg klizališta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, površine 375 četvornih metara. No, priprema terena već je počela. Hrvoje Appelt iz Klizališta Pingvin i njegovi kolege marljivo na niskim temperaturama zalijevaju cijevi na kojima se stvara led, kako bi sve bilo spremno za četvrtak.
–  Nije nam hladno, navikli smo. Mi samo čekamo da se temperatura spusti blizu minusa i odmah krećemo u zalijevanje, objašnjava nam Hrvoje, koji je svoje prvo klizalište počeo raditi iz ljubavi, kaže da cijeli život igra hokej na ledu.
Kako je sve počelo
– Sport me izgradio kao osobu i mislim da je najbolje da djeca odrastaju uz sport. Nakon što sam završio hokejašku sezonu i Red Bull Crashed Ice (spuštanje klizaljkama po bob stazi op.a.), u kojem sam bio viceprvak svijeta, pozvali su me u Dubrovnik kako bih educirao djecu. Kada sam došao tamo prije sedam godina i napravio prvu organizaciju klizališta. Tad sam se zainteresirao i za tehničku stranu tih klizališta i počeo proučavati te cijevi. Nakon što sam pet godina radio s klizalištima, s prijateljem sam složio prvo hrvatsko klizalište. Prije su to radile samo velike tvrtke, a evo, ove godine smo ga postavili na Trgu kralja Tomislava, u sklopu Adventa u Zagrebu, kazao nam je Hrvoje, koji se za tu priliku privremeno čak i preselio u Krapinu.
– Pa da, razgovarao s Ana Marijom Pavić, koju znam iz Zagreba, a živi u Krapini, pa mi je predložila da dođemo ovdje. Počeli smo odmah razgovore s ravnateljicom škole Dragicom Belošević, da bismo stvarno došli ako djeca pokažu interes, a on je bio uistinu velik, više od 90 posto djece se izjasnilo da želi u školu klizanja, objašnjava Appelt.
Kaže kako rade klizalište po uzoru na ono bečko, jer oni također počinju 21. siječnja i traju do 6. ožujka, a do tad bi otprilike trebalo opstati i klizalište u Krapini. Doduše, ovo krapinsko je bitno manje, u Beču će se moći klizati na 8000 četvornih metara.
– U planu je puno škola klizanja, a organizirat ćemo i brojne igre na ledu. Koliko će biti interesa, toliko ćemo biti kreativni, a mi smo nepresušan izbor kreativnosti, budući da je klizalište uvijek mjesto dobre volje, veselja te će i sama djeca sudjelovati u igrama koje ćemo izmišljati, kaže Appelt, koji pred kraj želi napraviti i veliko natjecanje svih škola u igrama na ledu, a najbolje bi odveli i u Beč na izlet.
Sadržaji uz klizalište
– Školu klizanja će uz mene voditi hokejaši Medevščaka te dečki i cure iz Mladosti. Cilj, jedini i primarni je – što više ljudi naučiti klizati. Ako je meni krapinski pračovjek mogao dati gen čovjeka, onda ja Krapinčanima mogu prenijeti jedan mali sportski, hokejaški i klizački gen, zaključio je Appelt.
No neće atrakcija kod “stare škole” biti samo led. kako je najavljeno, bit će tu i ugostiteljska kućica, u kojoj će biti domaći specijaliteti – kuhano vino i kobasice, ali i američki hot dog te najbolje na svijetu, nizozemske palačinke, koje su na ovogodišnjem Adventu u Zagrebu proglašene najboljim gastronomskim proizvodom. Dakako bit će u ponudi i razni sokovi, voda te zdravi napitak – frape od banane. Jer, kako kaže Appelt, sport i zdrav život su ono što se želi promovirati.

Cilj je jednog dana napraviti europsku atrakciju – grad od leda
Objasnio nam je Hrvoje Appelt i kako se radi klizalište i što znače one silne cijevi postavljene na košarkaško igralište, koje je zapravo nekad bilo – upravo klizalište.
– Prvo se polože cijevi, kroz koje prolazi glikol. To je antifriz, kojeg hladimo našim frižiderom, koji se zove chiller, te postepenim zalijevanjem vode postižemo visinu leda od 10 centimetara, koliko je potrebno da ta površina od 375 kvadrata može podržati klizače. Inače, kada bismo položili sve cijevi koje imamo, mogli bismo napraviti klizalište od 2200 kvadrata. Nadam se da će jednog dana sve cijevi biti iskorištene, jer sada smo u Zagrebu imali 1800 kvadrata. No, u daljnjim je planovima i otvaranje “Ledenog grada”, koji bi radio dva do tri mjeseca i bio bi sigurno europska atrakcija, zaključuje Appelt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba