Budinščina prodaje svoj udio u konjščinskom Plinu

Načelnik Hercigonja: Ako nam ukinu općinu, ne želimo biti „poželjna udavača“ i da naš miraz koristi netko drugi

Objavljeno: 17.01.2016. mladenmandic

Zbog odluke o prodaji svog vlasničkog udjela od 5,12 posto u Trgovačkom društvu Plin iz Konjščine, Općinsko vijeće Budinščine, sa samo tom točkom dnevnog reda, već je održalo i svoju prvu ovogodišnju sjednicu. Vijeće je jednoglasno donijelo odluku o prodaji, početnoj cijeni te o uvjetima i načinu organizacije postupka javnog nadmetanja.

Vlasnički udjeli

– Poduzeće Termoplin iz Varaždina već je prije četiri, pet godina otkupilo sve vlasničke udjele od svih gradova i općina s šireg zlatarskog područja – od grada Zlatara te općina Zlatar Bistrice, Konjščine, Lobora, Hrašćine, Novog Golubovca, Mača i Mihovljana, tako da već imaju 94,88 posto našeg nekadašnjeg zajedničkog udjela. Jedino smo još mi u Budinščini ostali koji nismo prodali svoj dio – objasnio nam je općinski načelnik Radovan Hercigonja te dodao kako upravo sada svoj udjel žele prodati zbog predizbornih i poslijeizbornih špekulacija kako će se ukinuti neke manje općine i spajati s većim gradovima i općinama.
– Ukoliko bi do spajanja došlo, ne želimo biti „poželjna udavača“ i taj svoj miraz unijeti u neku drugu, novoformiranu jedinicu lokalne samouprave. Mišljenja smo da je bolje da taj svoj udjel, prije nego što se to eventualno dogodi, sada prodamo i taj dobiveni novac iskoristimo za razvoj naše općine, a ne da ga poslije dijeli i troši netko drugi za projekte koji ne bi bili u granicama naše današnje općine – rekao je načelnik Hercigonja.

Novac za kapitalna ulaganja

Na upit u što će investirati novac od prodaje svog vlasničkog udjela, Hercigonja je rekao kako je zakonom definirano da se taj novac mora strogo usmjeriti za kapitalna ulaganja.
– Svi na sjednici Vijeća bili smo jednoglasni da ćemo novac od prodaje upotrijebiti za asfaltiranje općinskih nerazvrstanih cesta. Na području općine Budinščina, naime, imamo 70-ak kilometara općinskih cesta od kojih ih je samo polovica ili 35 kilometara asfaltirano, dok ostalih 35 kilometara još uvijek čeka na svoj red – rekao je Hercigonja.


Početna cijena petpostotnog udjela 1.146.000 kuna

Pismo namjere za kupnju udjela od 5,12 posto već su u Općinu poslala tri ponuđača, no načelnik Hercigonja kaže kako ne bi bilo korektno da se njihova imena sada javno objave. Na temelju stručne procjene koja je napravljena, Općinsko vijeće donijelo je odluku da će početna cijena udjela biti 1.146.000 kuna.
– U zadnjih nekoliko godina cijene u toj branši su naglo skočile što nam ide u korist. Primjerice Zlatar je svoj udio od 25 posto prije nekoliko godina prodao za svega 200-tinjak tisuća kuna. Nadam se da ćemo po raspisivanju natječaja i uplate jamčevine svakog ponuđača od deset posto, svoj udio prodati već u prvom krugu, a to znači da bi morali dobiti najmanje početni iznos. Ukoliko u prvom krugu nitko ne ponudi bar početnu cijenu, s istim iznosom ide se u drugi krug. Ako i tada ne postignemo traženu cijenu, sukladno Zakonu, ja kao načelnik mogu ići u izravnu pogodbu s ponuđačima – rekao nam je načelnik Hercigonja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba