Zagorski klopotec

Vrag i nije uvijek tako crn, kako se to čini

Objavljeno: 16.01.2016. mladenmandic
Na ukupno 102 kilometra granice Zagorja s „Deželom“, Slovenci su dosad uspjeli postaviti 69 kilometara žilet žice i to usprkos tome što se ama baš nijedan od ukupno 26.100 migranata koji su dosad sa 490 autobusa dovezeni na zagorske granične prijelaze, nije usudio zaplivati ili pregaziti Sutlu. Zagorski župan Željko Kolar novinarima je obećao kako će tijekom ovog tjedna održati i konferenciju za novinare o slučaju „slovenske žilet žice“, o tome kako bi žica mogla pokvariti oduvijek dobre odnose Zagoraca s jedne strane i Štajeraca s druge strane Sutle. No, konferenciju nije održao, a ja si nekako mislim, da je to najvjerojatnije zbog toga što se u međuvremenu predomislio.
Vizionarska odluka slovenskog premijera Mire Cerara da slovenski teritorij ogradi žicom jedan je od osnovnih uvjeta baš za njegovanje još boljih odnosa. Naime, namjera sina bivšeg jugoslavenskog olimpijca Miroslava Cerara, koji je za bivšu nam državu osvojio nekoliko olimpijskih medalja, bila je baš da ne svađa narode s jedne i druge strane Sutle. Zato je slovenskim  poljoprivrednicima besplatno ogradio livade i pašnjake, pa tako njihove krave više neće bježati preko Sutle u omiljena im zagorska kukuruzišta.
Kumrovčanima je naime još u živom sjećanju 25. kolovoz 2010. godine, kada je na domjenak u Zagorje, pregazivši Sutlu, došlo 30-ak krava s obližnje farme u Bistrici ob Sotli. Častile su se zelenom zagorskom kuruzom sve dok ih nisu zapazili kupači na Sutli. Oni su na sve mile načine pokušavali krave ponovo potjerati preko tada još uvijek tvrde „schengenske granice“, no krave, ko krave – nikako nisu htjele natrag. Natjeravanje krava uz i po Sutli trajalo je puna tri sata i sva je sreća da za ovaj „međunarodni incident“, prije deportacije u Sloveniju, nije saznala policija. Da je, jao si ga vlasniku. Ostao bi bez najmanje desetak tisuća eura. Jer, „izgladnjele princeze“ nisu imale potrebne papire za ulazak u Hrvatsku, pa bi ih, sukladno zakonu, Veterinarska inspekcija morala staviti u karantenu najmanje dva tjedna kako bi se utvrdilo njihovo zdravstveno stanje i dobile potrebne papire da se udobno smjeste u kamion i vrate natrag u Sloveniju. No, iako je slovenski vlasnik farme imao sreću i izbjegao velike troškove još dugo, dugo svađao se s vlasnicima i zakupcima parcela oko podmirenja nastale štete.
Eto, da je kojim slučajem i tada uz Sutlu bila postavljena žilet žica, krave ne bi mogle preko i do ovog „međunarodnog incidenta“ i narušavanja međuljudskih odnosa žitelja dviju suverenih država, nikad ne bi ni došlo. Vrag i nije uvijek baš tako crn kako se to čini, a to je zasigurno s malo „kasnim paljenjem“, ali ipak na vrijeme, shvatio i naš župan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba