Apel Udruge „Tradicija Zagorja”

“Šaljite bilo kakve materijale o zagorskim mlincima kako bi ih se lakše zaštitilo”

Objavljeno: 15.01.2016. zagorjeinternational

Prikupljanjem materijalnih dokaza o porijeklu zagorskih mlinaca, Udruga „Tradicija Zagorja” želi zaštititi zemljopisno podrijetlo ove ukusne delicije.  Stoga pozivaju sve zainteresirane građane da im, ako imaju, pošalju bilo kakav materijalni dokaz o zagorskim mlincima, kao što su jelovnik, račun, ambalažu, kuharicu, recept, rukopis i sl., u kojem se izričito spominju zagorski mlinci. U Udruzi napominju da starost zapisa nije presudna i da će pomoći i noviji dokazi, no što je dokaz stariji, to su i veće mogućnosti da će se oni koristiti u samom procesu zaštite.

Udruga već sada okuplja gotovo sve proizvođače mlinaca u Krapinsko – zagorskoj županiji, a da bi se oni zaštitili potrebno je prikupiti veći broj materijalnih dokaza, pa im je zato važna i svaka pomoć građana.

Svi materijali mogu se poslati na e-mail adresu Udruge –  [email protected], putem pisane pošte na adresu Udruga „Tradicija Zagorja”, Brestovec Orehovički bb, 49 221 Bedekovčina ili na telefon 049 638-610. Oni čiji materijali budu korišteni u procesu zaštite, Udruga će nagraditi i poklon paketima.

Udruga “Tradicija Zagorja” osnovana je 2012. godine s ciljem zaštitite što više autohtonih proizvoda koje odlikuje visoka kakvoća i specifičan način ručne proizvodnje. Projekt zaštite zagorskih mlinaca prošle godine prijavili su i na natječaj Ministarstva poljoprivrede te im je odobreno 60 tisuća kuna za provođenje aktivnosti zaštite. Taj novac uložit će u analizu tržišta i izradu proizvođačke specifikacije zagorskih mlinaca, što će ubrzati sam proces njihove zaštite oznakom zemljopisnog podrijetla.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba