Župan Željko Kolar najavio:

Ove godine počet će gradnja tri hotela, a broj noćenja u deset godina trebao bi narasti pet puta

Objavljeno: 11.01.2016. mladenmandic

Zagorski župan Željko Kolar na konferenciji za novinare u prostorima zagorske Turističke zajednice u Krapini optimistično je najavio kako bi u idućih deset godina, do 2025. godine, broj noćenja u Krapinsko – zagorskoj županiji trebao narasti pet puta – s prošlogodišnjih 202.594 noćenja na preko milijun.

Visoki ciljevi

– Zadali smo si visoke ciljeve, no mislim da nisu neostvarivi. Samo o ovoj godini u Zagorju će se početi graditi tri nova hotela – na području Zlatara pod Ivančicom, u Krapinskim Toplicama te Grand hotel s pet zvjezdica u Stubičkim Toplicama. To su sigurne investicije jer su investitori već napravili projekte. Osim toga najavljena je i gradnja manjih hotela i hostela u Krapini i Mariji Bistrici, rekao je župan te pojasnio kako pri spomenutoj gradnji hotela u Krapinskim Toplicama ne misli i na gradnju hotela u okviru projekta Heli centra čiji je početak gradnje također najavljen za ovu godinu.
Na novinarski upit dokle se došlo s projektom Stubaki Jake Andabaka, Kolar je rekao da projekt zasada ide po planu te se nada da će gradnja početi već ove godine.
Voditeljica Ureda zagorske Turističke zajednice Ksenija Tomić rekla je da Zagorci već niz godina bilježe rast broja dolazaka i noćenja turista. U prošloj godini je tako zabilježen dolazak 93.828 turista koji su ostvarili 202.594 noćenja, što predstavlja rast u dolascima od 13 posto te u noćenjima od osam posto, u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Posebno je veseli porast broja domaćih gostiju među kojima su na prvom mjestu Zagrepčani. Među strancima prednjače Slovenci, a slijede Nijemci, Poljaci, turisti iz Bosne i Hercegovine te Austrijanci. Zabilježen je i 31,5 posto veći broj kupača u zagorskim toplicama, preko 533 tisuće, za 3,8 posto veći je broj hodočasnika, dok Muzeji Hrvatskog zagorja bilježe otprilike istu posjećenost kao i lani. Sve je to rezultat našeg pojavljivanja na turističkim sajmovima u Zagrebu, Rijeci, Munchenu, Bruxellesu, Wroclavu…

Golf teren i zabavni park

Uz postojeće turističke projekte poput „Sto posto zagorsko“ u Rijeci, Zagrebu i Sajma u Mariboru, Babičinih kolača, Seljačke bune i Štruklijade, čelnici zagorskog turizma dodatno će poraditi i na razvitku sadržaja koji trenutno nedostaju u Zagorju – to su gradnja golf terena, zabavnog parka i jačeg razvijanja autokampova i cestovne infrastrukture koja će omogućiti da turistički sadržaji budu što dostupniji. Ističu da bi u budućnosti trebalo uspostaviti bolju suradnju s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom u sklopu čega bi uskoro moglo doći i do otvaranja ureda zagorske Turističke zajednice u Zagrebu.


 

Za promidžbu turizma 600 tisuća kuna

Voditeljica ureda zagorske Turističke zajednice Ksenija Tomić rekla je kako je za promidžbu zagorskog turizma u prošloj godini utrošeno oko 600 tisuća kuna u što je uključeno i udruženo oglašavanje preko Hrvatske turističke zajednice. Župan Željko Kolar, ujedno i predsjednik zagorske Turističke zajednice nadovezao se da će se i u ovoj godini za promociju, unatoč smanjenim izvornim prihodima zbog izmjena poreznog sustava izdvojiti isti iznos od 600 tisuća kuna. No, u dvije i pol godine otkako je on župan, za promociju zagorskog turizma se izdvaja više od sto posto veća svota nego ranije.


 

U Zagorju sve više gostiju iz Trećeg svijeta

Zagorci ove godine bilježe i sve veći broj dolazaka i noćenja turista iz tzv. „Trećeg svijeta“ – Kine, Japana, Južne Koreje i Indonezije.

– Od osam destinacija u Hrvatskoj, Kinezima su zanimljive dvije, tri destinacije u kontinentalnom dijelu. To su, uz Zagreb, Plitvička jezera i Kumrovec pa će uskoro o tim destinacijama početi i sa snimanjem promidžbenih turističkih filmova, rekao je župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba