U sljedećim danima očekuje se porast broja oboljelih

Objavljeno: 09.01.2016. mladenmandic
– U Hrvatskoj je od prvih potvrđenih slučajeva gripe 21. prosinca prošle godine evidentirano 118 oboljelih, a idućih se dana može očekivati rast broja oboljelih – ističe se u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Dodaju kako je prošle godine gripa došla nešto ranije. Zasad se još uvijek radi o pojedinačnim slučajevima, no kad se djeca vrate u školu, sa skijanja i u zatvorene prostore, očekuje se povećanje broja oboljelih. Kao učinkovitu mjeru zaštite od gripe podsjećaju na cijepljenje za koje još uvijek nije kasno. Tijekom ove sezone taj savjet poslušao je rekordan broj ljudi. Naime, potrošeno je svih 280 tisuća doza cjepiva protiv gripe, što je tri puta više nego lani, te je naručeno dodatnih 1500 doza. Za one koji se ne cijepe važno je pridržavati se određenih pravila – trebaju se izbjegavati mjesta gdje se okuplja puno ljudi, obavezno prati ruke jer gripa se prenosi kapljičnim putem i dodirom zaraženih predmeta, treba pokrivati nos i usta kada se kiše i kašlje te, ako smo se već zarazili, spriječiti prijenos na druge. Prošle godine zabilježeno je 78 tisuća oboljelih uz brojne komplikacije poput najčešće upale pluća.
Gripa počinje naglo, s visokom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima, drhtavicom, suhim kašljem, ali bez curenja nosa, grlobolje i slično. Tek nakon dva dana krenu svi simptomi gornjih dišnih puteva. Osobe su zarazne već jedan dan prije izbijanja simptoma, te pet do sedam dana nakon početka bolesti. 
Širenju virusa gripe inače pogoduju niske temperature i vlaga pa je trenutno idealno vrijeme za širenje virusa. Vrhunac gripe očekuje se tijekom veljače i ožujka, pad u travnju, a prestanak epidemije početkom svibnja. Trenutno kod nas cirkuliraju dva tipa gripe A/H1N1/pdm09 i A/H3N2/.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba