MALI VREMEPLOV

Nova 2016. u Zagorju je počela vatreno, podsjetimo se kakva nam je bila 2015. godina

Objavljeno: 09.01.2016. mladenmandic

Nova 2016. godina u Zagorju nije krenula dobro, prve dane obilježio je veliki požar u Zlatar Bistrici, u kojem je izgorjela školska sportska dvorana. Vatreni početak godine nastavio se u Mihovljanu, gdje je pokušavajući spasiti staju, u požaru opečen i Stjepan Petanjek.
Međutim, vijest o tri nove Zagorske bebe u novogodišnjoj noći, kao i odlični turistički rezultati za 2015. malo su popravili “krvnu sliku” početka 2016. godine. Da ne bi sve ostalo samo na turizmu, odlučili smo vam donijeti presjek te 2015. godine, koja nam je na početku donijela novu predsjednicu, a na kraju najneizvjesnije parlamentarne izbore, čiji konačan rezultat i tko će nam i kako kreirati državnu politiku naredne četiri godine, još uvijek u potpunosti ne znamo. No, mi smo se usredotočili na 2015. godinu u Krapinsko – zagorskoj županiji. Bilo je tu uistinu zanimljivih političkih, gospodarskih, turističkih i sportskih događanja i rezultata. Uostalom, uvjerite se sami:

SIJEČANJ

Nakon novogodišnjih dočeka na -17, u zabočkom Rodilištu u 1.26 sati rođena je i prva zagorska beba – djevojčica Lara koju je rodila mama Ivana Bajčić iz Petrovskog. Prvog dana 2015. godine rođene su još tri bebe. Posjetio ih je i darivao župan Željko Kolar te posebno istaknuo da je u 2014. rođeno 60 beba više nego 2013. godine. Ulazak u 2015. značio je i nešto veće plaće za zaposlene. Naime, promjene u oporezivanju dohotka, one su, kako kome, porasle od 53 do 918 kuna. Novim obračunom plaća, iznos osobnog odbitka povećan je s 2200 na 2600 kuna, a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto podignut je na 13.200 kuna. Promjenom su opet najviše profitirali oni koji imaju najveće plaće. U siječnju je počelo i potpisivanje Sporazuma o ublažavanju financijskih poteškoća za socijalne slučajeve s dugovima do deset tisuća kuna. Hrvatska je pak na šestim predsjedničkim izborima dobila i prvu predsjednicu. Kolinda Grabar Kitarović u drugom krugu dobila je podršku 50,74 posto građana, odnosno preko 32 tisuće glasova više od Josipovića. Zagorci su prednost s 52,95 posto dali Josipoviću, koji je pobijedio u 22 zagorska grada i općine. Nakon što zlatarski vijećnici nisu donijeli proračun, Vlada je 22. siječnja raspustila Gradsko vijeće i razriješila gradonačelnika Majdaka i njegovu zamjenicu, a do novih izbora Gradom će upravljati povjerenica Đurđa Barić – Dakić. Zadnjeg dana siječnja održana je „Noć muzeja“, koja se provodi još od 2005. godine. Te je noći Muzeje Hrvatskog zagorja posjetilo 1309 gostiju, najviše Muzej krapinskih neandertalaca, njih 760. Taj je muzej te noći dočekao i svog 500.000-tog posjetitelja. Bio je to devetogodišnji Jan Sente iz Zaboka.

VELJAČA

Na samom početku veljače Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije dobio je novo vozilo hitne medicinske pomoći vrijedno 700 tisuća kuna. Nakon svečanosti primopredaje, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu su u predvorju Opće bolnice Zabok održali i pokaznu vježbu zbrinjavanja unesrećene osobe. U Bedekovčini i Zlatar Bistrici s radom je počeo logopedski kabinet. Rezultat je to suradnje zlatarbistričkog Društva Naša djeca i općina Zlatar Bistrica i Bedekovčina. U Zagorju se pokazalo da 15-20 posto djece od 5 do 8 godina ima potrebe za logopedskim tretmanom. Krapinsko – zagorska županija financirala je opremanje logopedskih kabineta s 20 tisuća kuna.
Dužnik u švicarcima, Robert Matovina iz Krapinskih Toplica odnio je prvu pojedinačnu pobjedu nad bankom, dok je kajkavski književni jezik dobio internacionalni ISO 639-3 kod.
U Krapini su ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i župan Željko Kolar potpisali tripartitni ugovor o provedbi programa „Kreditom do uspjeha“ između Ministarstva, Krapinsko – zagorske županije i šest poslovnih banaka. Potpisivanjem ugovora, kroz taj program poduzetnicima i obrtnicima s područja Krapinsko-zagorske županije osiguran je kreditni potencijal od 68 milijuna kuna. Početkom veljače u Zagorju je pao i veliki snijeg koji je uz jak vjetar stvarao zapuhe, pa su na cestama bile sve raspoložive snage ŽUC-a iz kojeg su poručili da imaju dovoljno materijala za posipavanje. U Krapini je obilježen peti rođendan Muzeja krapinskih neandertalaca koji se gradio 11 godina, a otvoren je 27. veljače 2010. godine.

OŽUJAK

Početkom ožujka Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirao je u dvorani krapinske Srednje škole osmi Sajam poslova kojeg je otvorio ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić. U Krapinskim Toplicama 5. ožujka svečano je otvoren Heli centar – najsuvremeniji centar za obuku i stručno usavršavanje profesionalnih pilota helikoptera u Europi. U izgradnju i opremanje uloženo je preko 12 milijuna eura, a izgradila ga je tvrtka Heli Centar Toplice, osnovana u prosincu 2012. godine. Centar je u potpunosti izgrađen 2013. godine, a investicija je veća od 4 milijuna eura. Dva tjedna kasnije svečano je otvoren i vodeni centar Aquae Vivae, najveći kompleks unutarnjih bazena u Hrvatskoj koji se proteže na 18 000 četvornih metara, a ima šest bazena koji mogu primiti oko 1200 osoba. Investicija je vrijedna 21 milijun eura, a djelomično je potpomognuta kreditom HBOR-a sa 6 milijuna eura. Na svečanom otvorenju bio je i tadašnji potpredsjednik Sabora, Željko Reiner.
Zlatarščani su pak 8. ožujka izašli na izbore. Za gradonačelnika su u prvom krugu izabrali dotadašnjeg gradonačelnika Stanka Majdak i njegovu zamjenicu Jasenka Auguštan Pentek. Kandidati SDP-a, HSU-a i Hrvatskih laburista dobili su 1.319 glasova ili 61,84 posto. Koalicija je osvojila i osam od ukupno 15 vijećnika. U ožujku, točnije 21. ožujka, Zagorci su dobili i prvog predsjednika Reformista – Žarka Miholića – inače načelnika općine Zlatar Bistrica

TRAVANJ

Nakon postavljanja mljekomata, Zagorci su 4. travnja dobili i prvi jajomat. U Zaboku, u Ulici Matije Gupca ga je postavilo OPG Igora Perhota iz Svetog Križa Začretja. Za posjetitelje ponovo je otvoren i Hotel Matija Gubec u Stubičkim Toplicama. Nakon što je to poduzeće otišlo u stečaj, Hotel je zakupio Zdenko Poštek iz Stubičkih Toplica i nakon dva mjeseca preuređenja otvoren je dio hotela, restoran, unutarnji bazen i dio smještajnih kapaciteta. U uređenje je, prema Poštekovim riječima, utrošeno oko dva milijuna kuna, a zaposleno je 20-tak radnika. Predstavom “Dobra duša iz Sečuana” 10. travnja je počeo i osmi Glumački festival u Krapini. Festival je napunio dvorane diljem Zagorja. Uz Krapinu predstave su održane još u 19 gradova i općina, a u 17 dana odigrano je 29 predstava na kojima je bilo više od osam tisuća posjetitelja. Bio je to i mjesec uspjeha zagorskih učenika Pobjednici državnoga natjecanja iz vjeronauka za osnovne škole bila je ekipa OŠ Josipa Broza iz Kumrovca, a u Trogiru na državnom natjecanje iz matematike Martin Bajzek učenik četvrtog razreda zlatarske Gimnazije po treći je puta bio državni prvak. Bajzek je s hrvatskim timom sudjelovao i na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u indijskom Bombayu i u konkurenciji 400 natjecatelja iz 90 zemalja vratio se s broncom. Grad Zabok dobio je vrijedno priznanje za najbolju poduzetničku zonu, a uz blagdan Sv. Jurja i Dan županije Plaketu za životno djelo dodijeljena je akademskom slikaru Zorislavu Drempetiću Hrčiću. Na manifestaciji „Babičini kolači“ u Petrovskom prvo mjesto osvojila je Nada Zgorelec iz Zagorskih Sela s kolačem „Gostovanjsko prase“.

SVIBANJ

Kulturni svibanj započeo je dodjelom nagrada na 13. Tabor film festivalu na kojem je u tri dana prikazano 80-ak kratkih filmova. Nagradu za najbolji film – Grand Prix, međunarodni žiri dodijelio je kurdistansko – iračkom filmu “Mravinjak”. U Gornjoj Stubici 10. svibnja su održani 18. “Susreti za Rudija”, u čast poginulog hrvatskog vojnog pilota Rudolfa Perešina, a svibanj je i mjesec rođenja dvaju bivših predsjednika – Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana. U Velikom Trgovišću 14. svibnja vijence uz bistu kraj njegove rodne kuće su položila brojna izaslanstva, a izaslanstvo HDZ- predvodio je Tomislav Karamarko. U Starom selu u Kumrovcu 22. svibnja otvorena je izložba ‘Pokloni Josipu Brozu Titu iz Vile Zagorje’, Radi se o 105 eksponata, među kojima je bila i Titova bista s Pantovčaka, koji su odlukom Kolinde Grabar Kitarović, poklonjeni Muzejima Hrvatskog zagorja. Dva dana kasnije u Kumrovcu je obilježen i Titov rođendan Dan mladosti na kojem se okupilo sedam tisuća njegovih štovatelja. U svibnju Krapinsko-zagorska županija izdvojila je 561 tisuću kuna kojima bi se trebala sufinancirati izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta u 21 zagorskom gradu i općini. Mažoretkinje iz Mača su pak uspješno sudjelovale na 26. Državnom turniru u Poreču gdje su u konkurenciji 16 timova iz Hrvatske, u seniorskom uzrastu, osvojile tri prva mjesta te se plasirale na Europsko prvenstvo u Češkoj. U Zaboku na Trgu K.Š Gjalskog je održana sedma Štruklijada, a najbolje štrukle pripremila je slastičarnica Tri užitka iz Zaboka.

LIPANJ

Početkom lipnja u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisan ugovor o dodjeli 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izradu prve faze Masterplana prometnog sustava grada Zagreba te Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije. Projekt je od velikog značaja za Zagorje, jer veliki broj osoba dnevno migrira na posao u Zagreb. Iz fondova EU-a projekt se sufinancira s 85 posto, a preostalih 15 posto osiguravaju Grad Zagreb i dvije županije, za što je osnovana i zajednička tvrtka Integrirani promet zagrebačkog područja. U Maclju je povodom 70. obljetnice komunističkih zločina održan Križni put te sveta misa, koju je pred oko tisuću vjernika predvodio monsinjor Mile Bogović, gospićko-senjski biskup. Iz jama na Maclju dosad su ekshumirane 1163 nedužne žrtve, a među njima je bio i 21 svećenik. Na komemoraciji je bio i izaslanik hrvatske predsjednice dr. Andrija Hebrang. U zabočkoj Gimnaziji održana je završna konferencija projekta Baltazar, kojeg je provodila Krapinsko – zagorska županija s još 35 partnera. Kroz projekt Baltazar u zagorskim osnovnim i srednjim školama bilo je zaposleno 69 pomoćnika u nastavi za 99 djece s poteškoćama u nastavnom za što je Ministarstvo obrazovanja osiguralo milijun i 825 tisuća kuna. Kroz Europski socijalni fond bio je financiran rad 51 pomoćnika u nastavi, a rad 18 pomoćnika financirala je Krapinsko – zagorska županija vlastitim sredstvima. Na državnoj smotri puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom prva su mjesta u svojim kategorijama osvojili Zagorci – u A kategoriji Puhački orkestar Mrzlo Polje, a u C kategoriji Puhački orkestar DVD–a Špičkovina.

SRPANJ

Uz Dan Hrvatske obrtničke komore, najviše priznanje HOK-a, statuu „Zlatne ruke“ dodijeljeno je obrtniku iz Klanjca Mladenu Županiću. Predsjednik Vlade Zoran Milanović otvorio je dionicu državne ceste Marija Bistrica – Kašina – Laz, u duljini od 10,9 kilometara, a vrijednost radova bez PDV-a iznosi 61 milijuna kuna. U okviru zahvata izvršena je sanacija 11 klizišta, izgrađene su nove pješačke staze na trasi hodočasničke rute, a obnovljeno je i parkiralište uz sam rub Parka prirode Medvednica.
U Tuhlju, župan Željko Kolar rekao je kako Županija ove godine u zagorske škole ulaže 3,78 milijuna kuna. Investicije će se realizirati tijekom ljetnih praznika na 12 školskih objekata i to za energetsku obnovu, adaptaciju ili opremanje. Županija ima u pripremi i projekte energetske učinkovitost vrijedne 28 milijuna kuna. Zagorski vatrogasci, njih 20, 24. srpnja krenulo je na ispomoć kod gašenja velikog požara u Ponikve na poluotoku Pelješcu. U Krapini je održana prezentacija Master plana turizma. Župan Željko Kolar je rekao kako imamo priliku kroz deset godina minimalno pet puta povećati prihode od turizma, pet puta zaposlenost u turističkom sektoru, kao i broj noćenja. U poljskom gradu Opoli održana je Vatrogasna olimpijada na kojoj se okupilo preko 600 mladih iz 22 zemlje svijeta, a zagorsko vatrogastvo predstavljala je ženska mladež DVD-a Bedekovčina koja se u Zagorje vratile s petim mjestom.

KOLOVOZ

Uz Dan pobjede, kod spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, odana je počast preminulim Zagorcima u Domovinskom ratu. U obrani Hrvatske sudjelovalo je 11.500 branitelja s područja Krapinsko – zagorske županije, a svoj život na oltar Domovine položilo je njih 85. Najviše Zagoraca, oko 6500, bilo je u sastavu 103. Zagorske brigade. U akciji Oluja je 103. Zagorska brigada pod zapovjedništvom pukovnika Žarka Miholića prvi put nastupila kao cjelina u punom formacijskom sastavu, s 2369 vojnih obveznika i još njih 240 u pričuvi. U Belcu proslavljen je blagdan Gospe Snježne, a prije svečane mise koju je na otvorenom predvodio monsinjor Antun Perčić, kancelar Varaždinske biskupije, prethodilo je otkrivanje poprsja monsinjoru. Marku Culeju. Otkrili su ga biskupov brat Juraj i nećak Mario, te sam monsinjor Perčić. Zagorci su se predstavili i s odličnim turističkim rezultatima. U prvih sedam mjeseci, rečeno je u Krapini, Zagorje je posjetilo 14 posto više turista u odnosu na isto razdoblje lani, a ostvareno je i 12 posto više noćenja. U kolovozu u promet je ponovno puštena dionica državne ceste od Krapine do Đurmanca, gdje su završeni radovi na sanaciji mosta kod Podgore Krapinske. Sanacija mosta vrijedna je 1,5 milijuna kuna. Veliki uspjeh postigle su Mačanske mažoretkinje koje su češkom Brnu u konkurenciji 15 zemalja i preko 2500 mažoretkinja osvojile naslov europskih prvakinja.

RUJAN

U Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice otvoreni su novouređeni prostori za fizikalnu terapiju, a završen je projekt zamjene vanjske stolarije i sanacije fasade na odjelu neurologije. Na državnom natjecanju orača u kategoriji orača plugovima premetnjacima uvjerljivo je pobijedio Zagorac Tomislav Kuharić. U Krapini je održan 50. Tjedan kajkavske kulture, a u sklopu njega i 23. Zagorski gospodarski zbor kojeg je otvorio predsjednik Vlade Zoran Milanović. Na Zboru sudjelovalo je dosad najveći broj izlagača, njih 268 iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i BiH. U rujnu i vatrogasci DVD-a Krapina obilježili su svoj jubilej – 140. obljetnicu djelovanja. U OŠ Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom, otvorena je nova sportska dvorana. Vrijednost radova je oko sedam milijuna kuna. Dvoranu su otvorili potpredsjednik Vlade Branko Grčić i ministar obrazovanja Vedran Mornar. Započeli su i radovi na obnovi državne ceste od Dubrovčana do Gubaševog u duljini od šest kilometara. Radovi su vrijedni 14 milijuna kuna, a dionica bi se u promet trebala pustiti do kraja siječnja. U sklopu projekta Baltazar 2 u zagorskim školama počela su raditi 83 pomoćnika u nastavi za 121 učenika s poteškoćama. U Zelenjaku je svečano obilježena 80. obljetnica otkrivanja spomenika hrvatskoj himni „Lijepa naša“ te 180. obljetnica od objavljivanje teksta himne. U organizaciji Poslovnog dnevnika održan je i “Poslovni uzlet grada Pregrade” – besplatne edukacije namijenjene poduzetnicima i obrtnicima. U Stipernici je 25. rujna svečano otvorena nova PŠ pri OŠ Janka Leskovara. Sama izgradnja koja je počela 2006. odvijala se u tri etape, a ukupan iznos investicije bio je 3 milijuna i 299 tisuća kuna.

LISTOPAD

Tamburaši KUD-a Pregrada osvojili su prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji koncertnih sastava, a u Danskoj na svjetskom prvenstvu u oranju, među oračima iz 29 zemalja Tomislav bio je 20. Zagorje je posjetio i ministar Mihael Zmajlović. U Mokricama premijer Zoran Milanović pustio je u promet prvu dionicu brze ceste Popovec – Marija Bistrica – Zabok sa spojem na Breznički Hum. Radovi na dionici Andraševec – Mokrice dugoj 5,2 kilometra počeli su 2012. godine. Ministar Hajdaš Dončić rekao je da bi brza cesta do Bedekovčine mogla biti završena do kraja ljeta 2016. godine, a do Zlatar Bistrice kroz dvije do tri godine. U listopadu bilo je problema i s poplavama. Zbog obilne kiše zatvorena su dva granična prijelaza i oštećene mnoge prometnice. Sredinom listopada kroz zagorske granične prijelaze krenuo je i izbjeglički val, prvo na manjim prijelazima, a kasnije i na onim većim, a uskoro su Slovenci počeli i s ograđivanjem žilet žicom. Svakog dana preko zagorskih graničnih prijelaza prešlo je i do tisuću migranata. KUD „Ilirci” u kojem je nastupalo preko 400 članova, proslavili su svoju 50. godišnjicu djelovanja. Na Starom gradu u Donjoj Stubici, došlo je do nesvakidašnjeg otkrića – džepnog sunčanog sata s upisanom 1558. godinom. Sat je možda bio u vlasništvu Franje Tahyja. Ovakvih predmeta sačuvana je tek nekolicina u Europi. U Mariji Bistrici održana je tradicionalna manifestacija “Chtef – Zagorski chef“. Pobjednik je bio Marko Futivić, a glavne namirnice bile su meso kokoši hrvatice te heljda i orasi.

STUDENI

U Dobrim Zdencima završeni su radovi na sanaciji oborinske odvodnje i izgradnje nogostupa. Projektom vrijednim 3.2 milijuna kuna, obuhvaćena je obnova oko jednog kilometra ceste. U Specijalnoj bolnici u K. Toplicama najavili su veliki energetski projekt rekonstrukcije sustava grijanja vrijedan 6,4 milijuna kuna. Održani su i izbori. U trećoj izbornoj jedinici, najviše glasova, 49,15 posto, osvojila je koalicija Hrvatska raste, što joj je donijelo osam mandata. Domoljubna koalicija je dobila četiri mandata, a po jedan Most i Reformisti. Iz Zagorja u Sabor idu četiri zastupnika – Žarko Tušek iz HDZ-a, Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a, Marija Puh iz HNS-a i laburist Tomislav Končevski. Tvrtka MI Hršak iz Krapine obilježila je završetak investicijskog ciklusa od 18 milijuna kuna, a tvrtka V. A. Carek osvojila je zlato za držače čaša od inoxa, na sajmu INOVA. U S. Toplicama obilježen je završetak radova na sanaciji objekta Maksimilijan. U obnovu je u pet godina uloženo 25 milijuna kuna. PŠ Orehovica proglašena je najljepšom područnom školom u Hrvatskoj, a u Centru za prirodu u Radoboju obilježena je 10-ta obljetnica zagorske Javne ustanove. U Zlataru organiziran je drugi ovogodišnji Poslovni uzlet u Zagorju. Na županijskom ocjenjivanje meda u Konjščini šampion izložbe bio je Josip Krog iz Štuparja. Četvorica Zagoraca – Ivica Cerovečki, Anđelko Švaljek, Stjepan Mihalić mlađi i Gordan Javorić dobili su godišnje nagrade za najbolje menadžere. Vino Bodren Cuvée Ledeno Vino iz 2007. bio je apsolutni pobjednik i dobilo Veliku zvijezdu na VinoCom festivalu, a Vinarija Vuglec breg osvojila je titulu šampiona za pjenušce.

PROSINAC

Početkom prosinca u Zlatar Bistrici završila je prva faza uređenja Doma kulture. Uređivala se unutrašnjost dvorane, saniran je dio krovišta, izmijenjen je kompletan strop dvorane, pojačana je konstrukcija i postavljen knauf. Nove su i elektroinstalacije i razglas, tekstilni interijer, a obnovljena je i proširena pozornica. U Tuheljskim Toplicama održana je promocija 181 studentice i studenta koji su završili preddiplomski, stručni ili diplomski studij na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku koji je otvoren 2000. godine i dosad ga je završilo 2380 studenata. U Velikom Trgovišću položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz uz 16. obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana. Sredinom prosinca s 25 glasova vladajućih „za“ donesen je i županijski proračun za 2016. godinu. On će u odnosu na 2015. biti manji za sedam posto ili 13 milijuna kuna i iznosit će 175,1 milijuna kuna. U Mariji Bistrici proglašeni su rezultati foto natječaja „Bajka na dlanu“. Pobjednik je fotograf Šime Modrić iz Zagreba. Na graničnom prijelazu Lupinjak – Dobovec uz zajedničku vatrogasnu vježbu slovenskih i zagorskih vatrogasaca, politički čelnici Županije, te gradova i općina uz Sutlu pokrenuli su inicijativu za micanjem žilet žice koja je postavljena duž granice. Tijekom adventa upaljene su županijske svijeće u Humu na Sutli, domovima u Bidružici i Loborgradu te u Mariji Bistrici, a prikupljenim novcem kupljeni su televizori za štićenika tih dvaju domova. U novu 2016. ušlo se dočecima na otvorenom – prvo u podne u Mariji Bistrici, a kasnije i na trgovima u Krapini, Zaboku i Bedekovčini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba