Nove zakonske promjene u 2016.

Počinje oporezivanje kapitalne dobiti, a većina građana više neće morati podnositi porezne prijave

Objavljeno: 06.01.2016. mladenmandic

Početkom siječnja u Hrvatskoj će se početi primjenjivati oporezivanje kapitalne dobiti. Primjerice oni koji početkom ove godine kupe dionice pa ih tijekom godine prodaju i na tome zarade, do kraja siječnja 2017. godine morat će platiti porez na kapitalnu dobit po stopi od 12 posto, plus prirez. Građani porez neće platiti ako dionice koje kupe drže najmanje tri godine ili ako su ih kupili do kraja prošle godine.

Posebni postupak

Temeljem izmjena Zakona o porezu na dohodak, od ove se godine počinje primjenjivati i posebni postupak utvrđivanja godišnjeg poreza koji će većini poreznih obveznika olakšati obvezu podnošenja godišnje prijave.
Do sada su naime građani, koji su računali na povrat preplaćenog poreza, do kraja veljače morali sami Poreznoj upravi predati ili poslati godišnju prijavu poreza na dohodak za prethodnu godinu. No od sada će za većinu njih to raditi Porezna uprava. Riječ je ponajprije o građanima koji primaju dohodak od nesamostalnog rada, dok obaveza da i dalje sami podnose godišnju prijavu ostaje za osobe koje ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, slobodna zanimanja i ostali kojima se dohodak utvrđuje temeljem poslovnih knjiga. Godišnju će prijavu morati podnijeti i obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o ostvarenom dohotku.

Rješenje Porezne uprave

Za većinu građana, Porezna će uprava sama utvrditi godišnji dohodak i razliku za uplatu ili povrat i o tome će im dostaviti privremeno porezno rješenje najkasnije do 30. lipnja. Građani će moći u roku od mjesec dana, a najkasnije do 31. srpnja, podnijeti prigovor, a o njemu će odlučivati prvostupanjsko porezno tijelo i to u roku od 30 dana od dana primljenog prigovora. Međutim, ako porezni obveznik ne podnese prigovor, tada je obvezan razliku poreza platiti najkasnije do 31. srpnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba