Rusnica kraj Huma na Sutli

U najrazvikanijem zagorskom vinogradu se na ledenih -9 pobralo 4000 trsova

Objavljeno: 05.01.2016. mladenmandic

Dok su mnogi noćas na -9 uživali u svojim toplim krevetima, u vinogradima Borisa Drenškog, odnosno njegove Vinarije Bodren, između 18 i tri sata ujutro, bilo je živo i veselo.
Noćas je naime u najrazvikanijem zagorskom vinogradu, u Rusnici kraj Huma na Sutli, bila glavna berba za ledena vina koja će se potom naći u najpoznatijim restoranima i vinotekama u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta. Od ukupno osam tisuća trsova koliko ih ima za berbu, noćas je 20-ak berača i beračica obavilo berbu na njih oko četiri tisuće i to s 1800 trsova chardonnaya, te nešto više od tisuću trsova bijelog pinota, i isto toliko tzv. triptiha – mješavine rizvanca, bijelog pinota i sauvignona. Nešto ranije, na Staru godinu, ledena berba je obavljena i na 1300 trsova rajnskog rizlinga, a prije nešto više od mjesec dana bila je i berba prosušenih bobica traminca i sivog pinota.

Optimalna temperatura

– Eto, uspjeli smo sačekati optimalnu temperaturu za branje i noćas sve mora završiti. Prije nego što se razdani, ledeno grožđe se mora i isprešati i staviti na taloženje jer je već za sutra najavljeno zatopljenje. Neki berači su nam zbog zime već „pobjegli“, ali većina najhrabrijih je ostala. I za ovu zimu imamo lijeka. To su kuhano vino, domaća rakija i konjak, a za okrjepu tu je i gulaš od srnetine i veprovine. Ni za svjetlo nema problema jer smo postavili reflektor iz Drugog svjetskog rata s kojega se može brati i na udaljenosti od 200 metara, rekao nam je u beračkoj pauzi gazda Drenški.
A nakon što se ledeno vino ispreša , trebat će mu nekoliko dana da se istaloži i to prirodnim putem – hladnoćom. Potom ide dva, tri dana na aklimatizaciju u podrum na temperaturu vrenja od 15 do 18 stupnjeva, a potom se u njega dodaje kvasac i, budući da su ove godine sladori između 180 i 200 eksla, slijedi vrenje od najmanje tri do šest mjeseci. Nakon bistrenja, na tržištu će se pojaviti tek za otprilike godinu dana.

Četiri tisuće bočica

– S osam tisuća trsova očekujem ukupno nešto više od tisuću litara vina – oko 600 do 700 litara ledene berbe i 400-tinjak litara nešto niže kategorije – prosušenih bobica. Budući se ledena berba flašira u bočice od dva i pol decilitra, očekujem više od četiri tisuće bočica – rekao je Drenški.
Na upit koliko takva jedna vinska delicija košta, Drenški nam je odgovorio kako je on prodaje za 40 do 50 eura, no u Kini je prodavana i za 90 eura.
– Eto, i mi Zagorci smo pokazali da znamo proizvesti vrhunsko vino. Osim u Kinu, vino sam izvozio i u Dansku, Belgiju, Veliku Britaniju, a uskoro očekujem odličan posao i na tržištu u Indoneziji, u Džakarti, i to preko poslovnih veza našeg poznatog poduzetnika, ali i vrsnog vinara, proizvođača najboljih hrvatskih vina, Jake Andabaka, rekao nam je na kraju Drenški.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba