DETOKSIKACIJA ORGANIZMA NAKON BLAGDANA

Objavljeno: 03.01.2016. zagorjeinternational

Nakon što blagdani prođu, većina ljudi osjeća kako je vrijeme da “porade” na zdravijoj prehrani. To je prvenstveno zbog toga što se tijekom blagdana unosi previše kalorija. Ne radi se samo o mršavljenju, već o vraćanju energije i pozitivnijeg raspoloženja. Zato postoje određene namirnice koje nam to mogu omogućiti.

Jedna od njih je LIMUN. On sadrži vitamin C, koji ima antioksidativna djelovanja, što znači da pomaže u detoksikaciji tijela i ojačava imunološki sustav.

ĐUMBIR je namirnica koja je poželjna u konzumaciji tijekom zimskih mjeseci jer ima brojne prednosti. Đumbir ojačava imunitet, potiče rad probavnog sustava, a pogotovo pomaže za smirenje želuca nakon konzumacije premasne hrane i prevelike količine alkohola. Đumbir možete dodati dok kuhate, u čaj, u sok ili jednostavno u čašu vode.

ČEŠNJAK ima antiupalno i antibakterijsko djelovanje, a pomaže i u borbi protiv toksina jer potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica. Poželjno je jesti ga u sirovom obliku.

ARTIČOKA je odlična ako ste pretjerali u unosu alkohola. Osim toga, pomaže u oslobađanju tijela od masti i pomaže radu jetre.

CIKLA je izvor magnezija, željeza i vitamina C. Dobra je za smanjenje razine kolesterola te se preporuča jesti je sirovu, kao salatu ili sok.

ZELENI ČAJ je poželjan napitak kod detoksikacije jer je bogat antioksidansima, a pomaže i kod mršavljenja.

KUPUS sadrži veće količine sulforafana, koji pospješuje detoksikaciju. Također, poboljšava rad jetre.

SVJEŽE VOĆE neizostavni je dio prehrane, a pogotovo za vrijeme detoksikacije. Voće je izvor vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. Važna je konzumacija različitih vrsta voća.

SMEĐA RIŽA uvijek je bolji izvor od rafiniranih žitarica. Ona je izvor vitamina B, magnezija, mangana i fosfora. Dobra je za čišćenje crijeva i poboljšava rad jetre.

Kako bi detoksikacija bila što uspješnija, potrebno je obroke podijeliti u više manjih te raznolikih. Na taj se način tijelo navikne na takav način prehrane te se oslobađa više energije što vas čini energičnijim i raspoloženijim za obavljanje svakodnevnih zadataka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba