REPORTAŽA IZ ZLATAR BISTRICE

Jutro nakon velikog požara, mještani još u šoku i nevjerici: Kakav loš početak godine, pa ovo je strašno

Objavljeno: 02.01.2016. Alen Brodar

– Bez obzira na tragediju, gledam s optimizmom sve. Školska djeca neće biti zakinuta, naći će im se prostor za vježbanje unutar škole, a klubovi i udruge će se morati privremeno snaći. Dugo smo očekivali tu dvoranu, 30-ak godina se pričalo o njoj prije nego što je napravljena i bili smo ponosni na nju, ali naći ćemo mogućnosti da opet imamo dvoranu. Ali ovaj puta zidanu, zaključio je načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić

Mještani Zlatar Bistrice samo nekoliko sati nakon što im je plamen progutao sportsku dvoranu, jednostavno nisu mogli sakriti šok koji su doživjeli ove noći. Dolazili su u grupicama na zgarište i u nevjerici klimali glavama.
– Kakav loš početak godine, pa ovo je strašno, rečenica je koja se najčešće mogla čuti jutros u Zlatar Bistrici.

Jaki prasak

– Prva sirena oglasila se oko 4 ujutro. Mi nismo prije ništa primijetili. Kad smo došli na prozore, vidjeli smo dim koji je sukljao iz gorućih kontejnera. Bio samo tamo nekih 40-ak minuta i činilo se da je sve bilo pod kontrolom, pa sam otišao natrag leći. No, oko pola 6 se čuo jaki prasak, opet sam pogledao van, imao sam što vidjeti. To je bila vatrena buktinja, sve je bilo u plamenu. Brzo smo istrčali van jer smo vidjeli da nam vatra ugrožava kuću – rolete su pale od vrućine. U to je vrijeme bilo, mislim, sedam vatrogasnih vozila, ali oni su bili s gornje strane, borili su se da spase dvoranu i štitili su školu. A onda smo počeli vikati i zvati ih. Brzo su se organizirali i došli su braniti naše kuće, cijelo vrijeme su ih polijevali. Maknuli smo brzo i aute, jer to su vatra i pepeo padali praktično po dvorištima. Uvjeren sam, da je bilo ljeto, sve bi izgorjelo, sve bi otišlo. Jer to je bila tolika vrućina, mi smo udaljeni od dvorane 50-ak metara i nismo uopće tu mogli stajati. Prizor je stvarno bio strašan, rekao nam je Tomislav Futivić, čiji su kuću vatrogasci morali polijevati da ne bi izgorjela, budući da je vatrena buktinja s dvorane opasno prijetila.
Njegov susjed Stjepan Ferek pak je prošao još i gore, njemu je vrućina otopila stiropor u fasadi na strani kuće koja je okrenuta prema dvorani.
– Popucala su nam i stakla na prozorima i rolete su se rastalile. To je bila tako velika temperatura da se vani nije moglo stajati, nisam mogao doći do šahta da sam polijevam kuću vodom. Vatrogasci su dobro odradili posao, iako su isprva svi bili fokusirani na dvoranu i školu. Da su odmah počeli polijevati i kuće, možda ne bi došlo do toga, ali ne mogu reći, dečki su stvarno odradili lavovski posao, svaka im čast. Sada kad je gotovo, moram reći da smo stvarno sretni što nismo ostali bez krova nad glavom, ispričao nam je još uvijek šokirani Ferek.
Ravnateljica škole, Božena Slunjski, na požarište je došla već 15-ak minuta nakon prvih vatrogasaca.
– Krenulo je sa sjeverne strane, vrlo brzo se to proširilo, jer su nosači dvorane od drva, drvo je bilo i iznutra, vani lim. Kada su bočne strane pale, ušao je kisik i odmah je sve buknulo. Jednostavno, ništa se nije moglo napraviti, pa se dio vatrogasaca fokusirao na branjenje okolnih zgrada, ispričala nam je ravnateljica dok je još trajao policijski očevid.

Policijski očevid

Iako postoje indicije da je požar buknuo jer se nešto zapalilo u kontejneru koji je bio uz dvoranu, a mještani sumnjaju da su krivi maloljetnici koji su večer prije bacali petarde u kontejner, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić nije želio govoriti o uzroku požara, dok ga ne potvrdi policijska istraga.
– Policija je formirala stožer u našoj policijskoj stanici, dolazi i krim ekipa iz Zagreba za ta specijalna vještačenja i oni će nam znati reći o uzroku požara. Stvarno smo svi pod dojmom, mislim da nitko još uživo nije vidio takav požar. Moram istaknuti da su Zagorska javna vatrogasna postrojba, naš DVD i susjedna vatrogasna društva koja su došla pomoći, odradili posao maksimalno, jako dobro. No, jednostavno se tu nije imalo što napraviti. Tri godine se gradila ta dvorana, a nestala je za manje od tri sata. Koštala je 12 milijuna kuna, ali srećom, osigurana je, a pomoći ćemo i ljudima čije su kuće oštećene, istaknuo je načelnik Miholić, najavivši sastanak koji će u ponedjeljak održati s ravnateljicom škole i krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom.
– Prvo će struka morati utvrditi da li je ugrožena i statika zidanog dijela, onog što je ostalo i onda će se raditi novi projekt, osigurati potrebna dokumentacija. Idemo dalje, nećemo sada plakati nad svojom sudbinom. Nećemo ovo ostaviti tako. Očekujem pomoć ministarstava, Vlade RH i Županije, jer gradit će se nova dvorana, ali, inzistirat ću, ova će biti zidana, jer sada se vidjelo koja je to razlika u kvaliteti, pa i u sigurnosti. Ništa, idemo u borbu za gradnju dvorane, rekao nam je načelnik Miholić, rekavši da to neće biti gotovo u jednoj godini, već vjerojatno oko tri godine.
– Bez obzira na tragediju, gledam s optimizmom sve. Školska djeca neće biti zakinuta, naći će im se prostor za vježbanje unutar škole, a klubovi i udruge će se morati privremeno snaći. Dugo smo očekivali tu dvoranu, 30-ak godina se pričalo o njoj prije nego što je napravljena i bili smo ponosni na nju, ali naći ćemo mogućnosti da opet imamo dvoranu. Ali ovaj puta zidanu, zaključio je Miholić.


Župan Željko Kolar: Odmah ćemo osigurati sredstva u proračunu za novu projektnu dokumentaciju

Požarište je jutros obišao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zajedno s načelnikom Miholićem i saborskim zastupnikom Tomislavom Končevskim.

– Prije svega zahvaljujem svim djelatnicima javne vatrogasne postrojbe i pripadnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su sudjelovali u gašenju požara. Naime, zbog izrazito visoke temperature bili su ugroženi i okolni objekti – pucala su stakla i počele su se taliti fasade od stiropora i rolete – tako da su vatrogasci spriječili širenje požara na obiteljske kuće, poručio je župan Kolar i naglasio da je najbitnije da nitko nije stradao.

– Za ponedjeljak u 12 sati sazvao sam sastanak sa ravnateljicom škole i načelnikom općine da vidimo koji će biti sljedeći koraci. Morat ćemo procijeniti kakva je statika objekta i hoće li se postojeća konstrukcija donjeg kata moći koristiti za daljnju gradnju, pojasnio je župan Kolar i istaknuo:

– Odmah ćemo osigurati sredstva u proračunu za novu projektnu dokumentaciju. Dvorana je bila osigurana. Prvo se mora dogovoriti naknada štete, a nakon toga će županija zajedno sa resornim ministarstvom i općinom krenuti u osiguranje financijske konstrukcije tako da se nova dvorana čim prije izgradi i stavi u funkciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba