ODLUKA VLADE NA ODLASKU

Iznos minimalne plaće povećan je za 90 kuna te sada iznosi 3120 kuna bruto

Objavljeno: 30.12.2015. Alen Brodar

Vlada Republike Hrvatske je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o visini minimalne plaće, kojom se njezin iznos povećava za 90 kuna u odnosu na prošlu godinu.

– Sa socijalnim partnerima nije postignut dogovor, pa je Vlada predložila da minimalna plaća iznosi 3120 kuna, izjavio je ministar Mirando Mrsić, dodajući da je porezna reforma dovela do rasta neto plaća radnika, ali nije imala za posljedicu rast neto plaća radnika koji primaju minimalnu plaću.

Udio od 38,8 posto

– Procjenjuje se da bi utjecaj poreznog rasterećenja na minimalnu plaću iznosio prosječno oko dva posto te da će očekivani rast plaća biti oko 1,1 posto. Slijedom navedenog, predlažemo da se visina minimalne plaće za 2016. godinu utvrdi u iznosu od 3120 bruto, čime će udio minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do rujna 2015. godine iznositi 38,8 posto. Smatram da je visina od 3120 kuna bruto opravdana, uvažavajući činjenice da je posljednja dva kvartala 2015. godine došlo do oporavka gospodarskih trendova, da je vidljivo da je rast minimalne plaće pozitivno utjecao na produktivnost, posebno u osjetljivim sektorima, da socijalni partneri u osjetljivim sektorima nisu koristili institut smanjenja minimalne plaće kroz kolektivne ugovore što ukazuje da postojeća visina minimalne plaće nije dovela do najavljivanih posljedica odnosno gubitka radnih mjesta i da nije postojala potreba za smanjenjem visine minimalne plaće kod poslodavaca, rekao je Mrsić.

Sufinanciranje prijevoza učenicima

Vlada je donijela i uredbu kojom se i dalje omogućava sufinanciranje troškova električne energije za socijalno ugrožene građane. Mjesečni iznos naknade za ugroženog kupca energenata i dalje će biti 200 kuna. Također, za sufinanciranje javnog prijevoza učenicima srednjih škola je osigurano 73.923.870 kuna, a ministar Vedran Mornar dodao je da će učenicima iz obitelji slabijeg imovinskog statusa, odnosno korisnicima minimalne naknade, učeničke karte biti besplatne.


Za nabavu robe, prijevoz i zbrinjavanje migranata odobreno ukupno 7,4 milijuna kuna iz Proračunske zalihe

Na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna RH za 2015. godinu, a za potrebe migranata, Ministarstvu gospodarstva – Ravnateljstvu za robne zalihe odobren je iznos od 1.076.500 kuna za podmirenje troškova za nabavu robe za potrebe migranata i plaćanje trošarine na energente za eurodizel gorivo, Ministarstvu unutarnjih poslova, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata iznos od 2.840.560 kuna te Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, za podmirenje troškova vezanih za zbrinjavanje migranata iznos od 3.493.590 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba