Politička kriza u Oroslavju

Ako se sutra ili prekosutra ne usvoji proračun, u Oroslavju slijede prijevremeni izbori

Objavljeno: 29.12.2015. mladenmandic

Danica Hursa će podržati proračun, makar je, kaže, morali nositi na sjednicu Vijeća, dok će HDZ-ovci odluku o tome donijeti na samoj sutrašnjoj sjednici, jer svo ovisi hoće li se usvojiti izmjene koje predlažu

Sutra u 19 sati nastavit će se sinoć prekinuta sjednica Gradskog vijeća Oroslavja na kojoj se trebala donijeti prva izmjena proračuna za ovu godinu te proračun za iduću godinu.
Sinoćnjoj sjednici odazvalo se samo 10 od ukupno 15 vijećnika, a da proračun prođe bilo je potrebno osam podignutih ruku. Kako se iz rasprava vijećnika HDZ-a moglo zaključiti da neće podržati ni rebalans, niti proračun, a bez čijih se glasova proračun ne bi mogao donijeti, sjednica je odgođena za dva dana.
Gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa rekao nam je kako je u Gradskom vijeću šest vijećnika koalicije SDP – HSU – HSS, četiri vijećnika ima HDZ, jednog ZDS, jednog Reformisti, dok su tri vijećnika nezavisna.

Siguran 99 posto

– Na sjednicu se odazvalo pet vijećnika naše koalicije, četiri vijećnika HDZ-a i jedan ZDS-a. Uz jednog vijećnika naše koalicije, na sjednicu nisu došla ni tri nezavisna vijećnika te gospođa Danica Hursa iz Reformista. Nadam se, zapravo sam 99 posto siguran, da ćemo sutra imati dovoljan broj vijećnika koji će podržati proračun, rekao nam je oroslavski gradonačelnik Ivan Tuđa, dodajući kako uz vijećnike svoje koalicije računa i na siguran glas nezavisnog vijećnika Augustina Flegara i Reformistice Danice Hurse.
Sama Danica Hursa rekla nam je kako je gradonačelniku Tuđi sinoć rekla da, ako mu i o životu ovisi njen glas, fizički ne može doći na sjednicu jer joj je jako, jako loše. No, danas joj je, rekla nam je telefonom, ipak nešto bolje.
– Obećala sam Tuđi kako ću podržati proračun. Ako neće biti moguće da glasam telefonski, a moj glas za izglasavanje proračuna bude presudan, nekako ću doći, makar me i donijeli na sjednicu, rekla nam je Danica Hursa.
Predsjednik Gradskog vijeća, HDZ-ovac Stanko Čičko, rekao nam je kako će HDZ-ovi vijećnici sutra doći, no odluku o tome da li će podržati rebalans i proračun donijet će na samoj sutrašnjoj sjednici.

Umotan u celofan

– HDZ ne može podržati nešto što je upakirano u celofan i gdje konkretno ne piše u što je novac utrošen. Primjerice, 360 tisuća kuna predviđeno je za rad Gradskog vijeća. Ja ne dobivam nikakvu naknadu, vijećnici pak 123 kune. Pomnožite broj vijećnika s pet, šest sjednica godišnje i dobit ćete desetak tisuća kuna. Neka mi kaže gdje i za što ide ostali novac, rekao nam je predsjednik Gradskog vijeća Stanko Čičko, koji uz svoja četiri vijećnika protiv proračuna ima i glas vijećnika ZDS-a.
Na upit može li Danica Hursa telefonski glasati pojasnio je kako je gradskim Statutom doduše predviđena mogućnost samo telefonske sjednice, no onda svi glasaju telefonski. No, kad se radi o donošenju jednog tako važnog dokumenta kakav je gradski proračun, telefonski glas ne znači apsolutno ništa.
Sve u svemu, oroslavski vijećnici imaju još svega dva dana da kakvom, takvom većinom izglasaju rebalans i proračun. A ako ne budu imali potrebnih osam ruku u zraku za proračun, slijede im prijevremeni izbori.


Priopćenje HDZ-a:

Luksuz je tri milijuna kuna izdvajati za kulturu i civilne udruge

Danas poslijepodne dobili smo i službeno priopćenje HDZ grada Oroslavja zašto ne mogu podržati proračun. Prenosimo ga u cijelosti:

– HDZ ne može podržati prijedlog proračuna grada Oroslavja za 2016. godinu iz razloga što isti gotovo pa i ne dotiče razvojne programe i potpore poduzetnicima s područja Grada u 2016. godini – subvencioniranje nabavke školskih udžbenika i pomoći socijalno najpotrebnijima. Za njih, u optimističnom proračunu kako ga gradonačelnik zove, od 20,9 milijuna kuna, što je dvostruko više od stvarnih okvira i mogućnosti, jednostavno nema mjesta – primjerice za tri milijuna kuna planiranih izdataka za kulturu i potpore rada udrugama civilnog društva. Grad poput Oroslavja s visokom stopom nezaposlenih i onih potrebitih, jednostavno si ne može priuštiti takav luksuz, te u cilju društvene odgovornosti gradskih vijećnika HDZ-a prema našim građanima, spremni smo podržati proračun za 2016. godinu isključivo ukoliko se postigne konsenzus među članovima Vijeća o predloženim izmjenama proračuna koje bi mu dale razvojno – socijalni karakter,  piše u priopćenju oroslavskog HDZ-a.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba