IZMJENE ZAKONA POSEBNO POGODILE STUBIČKE TOPLICE

Načelnik Bosnar: I s proračunom koji je manji za čak 4,5 milijuna kuna, puno smo toga napravili

Objavljeno: 28.12.2015. mladenmandic

Zbog izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te Zakona o brdsko – planinskim područjima, proračun općine Stubičke Toplice ove je godine manji za čak 4,5 milijuna kuna. Na početku godine planirano je 14,9 milijuna kuna, a drugim rebalansom on će iznositi samo 10,4 milijuna kuna. U odnosu na prošlu godinu od poreza na dohodak prikupljeno je čak 45 posto manje. No, unatoč tako velikom smanjenju, kaže općinski načelnik Vladimir Bosnar, uspjelo se puno napraviti.

Pripreme za javljanje na natječaj

– Tijekom ove godine asfaltirali smo 840 metara nerazvrstanih cesta u Pili i Topličkom naselju, izgradili smo javnu rasvjetu uz nerazvrstanu cestu u Strmcu Stubičkom te uz cestu prema groblju. Za groblje u Strmcu Stubičkom ishodili smo i građevinsku dozvolu te su započele pripreme za prijavu tog projekta na natječaj iz programa Ruralnog razvoja RH, a traju i pripreme za prijavu na natječaj za izgradnju i rekonstrukciju nerazvrstane ceste i mosta također u Strmcu Stubičkom, rekao je Bosnar.
Nakon što su prošle godine obnovili Mjesni i Vatrogasni dom u Pili, ove godine obnovljen je i Dom u Strmcu gdje je zamijenjena kompletna vanjska stolarija te postavljena nova fasada.
– Kako je projekt prijavljen na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od investicije od 600-tinjak tisuća kuna, odobreno nam je 80 posto od tog iznosa. Od istog Fonda odobreno je i sufinanciranje projektne dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta, a njezina je izrada u tijeku, kaže Bosnar.

Nove školske prostorije

Općina veliku brigu posvećuje i školstvu. Vlastitim novcem s oko 540 tisuća kuna financirali su dogradnju Osnovne škole. Škola je tako dobila novu zbornicu, uređene su prostorije za ravnatelja, tajništva, prostori za stručne suradnike, administracije i spremišta, a proširena je i blagovaonica tako da sada svi učenici imaju užinu istovremeno. Vlastitim novcem s 441 tisuću kuna ove je godine dograđeno i sportsko – rekreacijsko jezero Jarki. Bosnar posebno ističe i dva nova kulturna projekta, a to su Vuzem i Božić na mjesnom trgu. No, manjak proračunskog novca, dodaje na kraju Bosnar, znatno će usporiti dva nova velika projekta, a to su izgradnja Auto kampa Jarki te Kulturnog centra.


Unatoč velikom minusu, svima se nastojalo pomoći

Bosnar je posebno ponosan što se unatoč velikom proračunskom minusu i ove godine nastavilo pomagati svima. Poduzetnicima sufinanciranjem kamatne stope za što je izdvojeno više od 25 tisuća kuna, zatim poljoprivrednicima za izobrazbu u rukovanju pesticidima te za osjemenjivanje krava i krmača. Nastavilo se i sa stipendiranjem učenika i studenata te sufinanciranja njihova prijevoza za što je ukupno utrošeno preko pola milijuna kuna. Za razne socijalne pomoći izdvojeno je više od 28 tisuća kuna, tu je i financiranje udruga za što je izdvojeno 147 tisuća kuna te 159 tisuća kuna za rad Turističke zajednice. Dobre odnose imaju i sa Župom sv. Josipa kojoj će financirati projektnu dokumentaciju za izgradnju nove crkve.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba