OPG PAVLIŠA VS. DIVLJAČ

“Srne mi pojele 400 salata, a predsjednik Lovačkog društva me pita kaj da sad napravi”

Objavljeno: 24.12.2015. mladenmandic

OPG Pavliša iz Veleškovca u općini Zlatar Bistrica, Marijan Pavliša i njegova dva sina koji mu pomažu, mlađi Tomislav na koji je registriran OPG, te povremeno i stariji Nikola, već se nekoliko godina bave uzgojem sezonskog povrća. Trenutno imaju oko dva hektra zemlje od čega je 500-tinjak četvornih metara pod plastenicima. Na proljeće planiraju pod plastenike staviti i dodatnih 200 kvadrata. No, ove zime veliku glavobolju im zadaju srne koje im u povrtnjacima prave veliku štetu.

“Nemaš brige”

– Mnogo muke je bilo dok smo se uhodali, našli kupce, ili još bolje ugurali se u šumu uvezenog povrća. Bilo je problema s površinskim vodama, tako da smo za jedan odvodni kanal od 20 metara četiri godine s Hrvatskim vodama ganjali pravdu i pravicu. No sad su počeli problemi s divljači. Neki dan dođem na njivu i vidim da su mi srne počele brstiti salatu. Dolazi ih po nekoliko komada dnevno i pitam se što napraviti. Uzmem mobitel i nazovem našeg veterinara Berislava Levara koji je i predsjednik Lovačkog društva „ Šljuka“ iz Zlatar Bistrice. On zna tko je kaj u našem kraju. Velim kaj se događa, a on mi na to veli „ nemaš brige, stvar je riješena, imam ja kemijsko sredstvo za zaštitu, pa ti ga donesem danas ili sutra. Nije ga bilo „ni danas, ni sutra“ kako je obećao, a srne su mi pojele oko 400 komada salate. Ponovo sam ga nazvao da mu velim što se dogodilo, a on meni kak’ on ima drugog posla, i nek ja njemu velim kaj da napravi. Pozvao sam i policiju koja je napravila očevid. Tražim od Lovačkog društva oko dvije tisuće kuna za nadoknadu štete, ili ću ih tužiti sudu, rekao nam je Marijan Pavliša.

Škrinje pune srnetine

Dodao je kako je glavni problem u tome što je Lovačko društvo prije više godina napravilo hranilicu za divljač 40 metara od zadnje zgrade na kraju sela.
– Time su namamili srne, divlje svinje i drugu nama u dvorišta, a sebi na nišan. Vjerujem da su im škrinje dupkom pune i srnetine i mesa divljih svinja koje nam također uništavaju ratarske kulture nadomak sela, zaključuje Pavliša.

Predsjednik zlatarbistričkog Lovačkog društva „Šljuka“ Berislav Levar rekao je da su srne u vlasništvu Države, a ne lovačkih društava, a ono što lovci mogu dati poljoprivrednicima je jedino kemijsko sredstvo Repelent koje odbija srne od ulaska na parcelu.

– Gospodin Pavliša, kad se već bavi proizvodnjom povrća, trebao bi svoju parcelu ograditi i postaviti nekakva strašila. Mi lovci ne možemo stražariti i tjerati srne s posjeda, a niti mu isplaćivati novac za počinjenu štetu – rekao nam je predsjednik „Šljuke“ Berislav Levar.


Dođe mi da odem u “deželu” i sve zagradim žilet žicom
– Upravo sada je aktualna žilet žica, pa si mislim da je najbolje otići u susjednu nam “deželu” i posuditi nekoliko kilometara i ograditi svu salatu, svaku mrkvu, kupus, kelj, svaki matovilac i tak dalje dok sve ne ogradim. Onda bum prešel do prvog susjeda pak i njemu dam žice da se i on tak isto ogradi, dok na kraju ne budu sve parcele u Zagorju bile ograđene, razmišlja Pavliša. (mlm)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba