PONOVO PREOKRET

Zoran Milanović: Prozivanje Petrova da vrbujemo njegove ljude i zivkamo okolo su smiješna

Objavljeno: 22.12.2015. mladenmandic

Još se jedan preokret u hrvatskoj političkoj sagi desio nakon sastanka čelnika koalicije Mosta Bože Petrova i konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Petrov nije bio pričljiv, no pred sjedištem Mosta, na pitanje što se dogodilo u Uredu predsjednice, odgovorio je da se ništa nije dogodilo. Nešto kasnije je izjavio kako prekida pregovore s koalicijom Hrvatska raste jer je u zadnjih 48 sati, dok su trajali pregovori, SDP zvao njihove saborske zastupnike i članove Nacionalnog vijeća i tražio podršku Zoranu Milanoviću za mandatara, ako pregovori ne uspiju.
– Pregovori s koalicijom Hrvatska raste su završeni. Oni zovu naše članove da daju podršku Zoranu Milanoviću za mandatara. Dosta je toga, više s njima nećemo raditi, rekao je Božo Petrov.
– Ne mogu vjerovati da u trenutku kad razgovarate s jednom stranom, kad sve izgleda dobro, dobijete ovako nešto. Nećemo prijeći preko toga, poručio je Božo Petrov i dodao kako će odluke o daljnjim potezima Mosta donijeti njihovo Nacionalno vijeće.
Nakon što je Petrov u ime Mosta nezavisnih lista prekinuo suradnju s koalicijom Hrvatska raste, Zoran Milanović održao je konferenciju za medije.
– Još u izbornoj noći rekao sam da je Most naš partner jer nema povratka na staro. Zajedno bismo činili veliku stabilnu vladu i preferencije u anketama govorile su da javnost takvu vladu i podržava. Sinoć smo s Mostom završili razgovore u kojima smo sve finalizirali, to znači da smo se dogovorili oko raspodjele svih ministarstava. Njihovi zahtjevi nisu bili mali, a pregovarači su izuzetno tvrdi. Tražili su osam ministarstva, a dobili sedam. Tražili su ministarstva uprave, poljoprivrede, policije, gospodarstva, promet, pravosuđe, zaštitu okoliša. Na kraju i uz objašnjenje, ako je premijer Božo Petrov nije baš uobičajeno da MUP i cijeli represivni aparat bude u rukama jedne osobe, pristali smo i na to. Priče da je netko nekoga zvao nemaju smisla. Pa pristali smo na sve što su tražili, rekao je Milanović i dodao kako se Mostovci trebaju izjasniti na koga je vršen pritisak.
– Na zajedničkom sastanku koalicije Hrvatska raste i Mosta postavio sam pitanje svima je li itko s naše strane vršio pritisak prema njima. Odgovor svih je bio ne. Jučer sam krenuo s pitanjem koje mi se činilo važnim: Ja vas molim da mi kažete možete li vi sa srcem i želucem ići s nama u koaliciju. Svi su rekli da. Zahtjevi su bili veliki, bila je spomenuta i Hrvatska narodna banka, i Apis i DUUDI. Svi njihovi zahtjevi išli su na gotovo sve. Morali su birati između ministarstva prometa ili gospodarstva, čak smo razgovarali i o tome tko bi iz Mosta bio u užem kabinetu Vlade. Tražili su cijeli paket, rekao je Milanović.
Kaže da je koalicija Hrvatska raste ponudila sve svoje potpise i ne samo svoje nego i potpise manjinaca koji su Milanoviću dali podršku.
– Odbili su rekavši da im treba još vremena. Danas tijekom konzultacija, svi naši partneri, IDS, manjine i treći, ponovili su da podržavaju Petrova. U toj situaciji govoriti da zivkamo okolo je smiješno. Bili smo kod predsjednice, ništa novo. Sad je sve na njoj, da pokaže da je državnica ili će dopustiti da prevladaju neke druge metode, rekao je Milanović i dodao da ga Petrov danas nije nazvao nego poslao poruku s pitanjem zbog čega vrbuju njegove ljude. Na pitanje novinara jesu li spremni na nove izbore, rekao je da jesu, ali da to ovisi o predsjednici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba