NAJBOLJI MLADI MENADŽER U HRVATSKOJ

Stjepan Mihalić: Poslovne odluke donosimo timski, brzo i efikasno

Objavljeno: 19.12.2015. Alen Brodar

Tko je, odakle je i što radi najbolji mladi menadžer u Hrvatskoj? Ta je titula naime, prema izboru Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika, drugu godinu zaredom otišla čovjeku čije je sjedište tvrtke u Krapini. Nakon što se prošle godine njome okitio Matija Hršak, iz tvrtke M.I. Hršak, ovogodišnji je laureat Stjepan Mihalić, komercijalni direktor Jedinstva d.d.
Taj je 31-godišnjak 2007. godine završio smjer trgovine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, otada je i zaposlen u Jedinstvu d.d., a u razdoblju od 2008. do 2012. godine završio je i postdiplomski studij “Upravljanje kvalitetom”. Od 2009. godine intenzivno radi na izvoznom programu Jedinstva, a od 2010. godine on i brat Ivan su suvlasnici tvrtke CMS Container Modul Systeme GmbH, u suradnji s kojom krapinsko Jedinstvo zajednički nastupa na njemačkom tržištu.

Naizgled je to mnogo radnog iskustva za tako mladog čovjeka. Kako ste krenuli u poslovne vode?

– Imao sam privilegiju što sam u mogao stasati tvrtki koja je u 100-postotnom vlasništvu moje obitelji. Međutim, stepenice su da se po njima hoda, ne smiju se preskakati. Još sam po završetku osnovne škole s bratom svakog ljeta radio u tvrtki i zarađivao džeparac. Upoznavao sam tako proizvodne procese, materijale, ali i radnu disciplinu. Kroz godine sam shvatio kako se može i treba nešto raditi i da se uspjeh ne postiže preko noći.

Otac Josip je direktor Jedinstva d.d., tu ste i Vi i brat Ivan. I najmlađi brat Josip je na Ekonomskom fakultetu, također smjeru trgovine, uskoro će i on u poslovne vode. Koliko ta obiteljska povezanost olakšava ili otežava donošenje poslovnih odluka?

Moram reći da i najmlađi brat, kao što smo to uostalom činili i Ivan i ja, dolazi često u firmu i radi, koliko mu obaveze na fakultetu dozvoljavaju. Međutim, to što smo obitelj, svakako olakšava, ali i ubrzava proces donošenja poslovnih odluka. Primjerice, kada sam na putu u inozemstvu i nešto se desi vezano uz poslovanje, u bilo koje doba dana i noći mogu se čuti s ocem i bratom i zajedno odlučimo o nečem i možemo reagirati. Tu smo vrlo brzi i efikasni.

Tu je efikasnost prepoznalo i Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika. Što Vam znači ova nagrada?

Prije svega, moram reći da Jedinstvo d.d. postoji od 1952. godine i da ovdje sada radi već treća generacija ljudi. I ovo su sada samo plodovi rada svih tih godina. Pogotovo posljednjih 20, otkada imamo konstantan rast prihoda, dobiti i zapošljavanja. Ova je nagrada priznanje cijelom kolektivu, cijeli ju je tim zaslužio, jer, iskreno, sa 31 godinom čovjek sam teško postiže tako velik uspjeh.

Koji je onda po Vama recept za taj uspjeh?

U Jedinstvu imamo odličan spoj mladosti i iskustva. Imamo ljude koji imaju po 30 i više godina radnog iskustva i mlade stručnjake koji imaju 30-ak godina starosti. Oni su obrazovani i vrhunski, ali bez iskustva ovih starijih, to ne bi imalo tolikog efekta.

Čini se da vrlo ozbiljno shvaćate svoj posao? No, za kraj nam recite kakvi ste privatno, što radite u slobodno vrijeme?

Stvarno, nemam baš mnogo vremena, međutim, volim sport, najviše trčanje i plivanje, a upravo se sa suprugom spremam na skijanje. To će mi biti najveća nagrada nakon naporne poslovne godine.

——————————————————————————————————————————————————————————–
Jedinstvo d.d., tvrtka sa 700 radnika i 400 mil. kuna godišnjih prihoda

“Godišnje proizvedemo 5000 kontejnera, a ima ih i na Antarktici”
Tvrtka Jedinstvo d.d. proizvodi kontejnerske objekte, modularne objekte za škole, vrtiće, uredske i stambene zgrade i razne druge namjene, zatim čelične konstrukcije, a bave se i građevinarstvom te proizvodnjom opreme za ceste. U Jedinstvu danas radi oko 700 djelatnika, godišnje se proizvede oko 5000 kontejnera te na godinu ostvaruju oko 400 milijuna kuna prihoda.
– Naših kontejnera ima diljem Hrvatske, primjer je škola u Zaprešiću, međutim, najviše izvozimo, po cijeloj Europi, ali i svijetu. Na području Njemačke, primjerice, izvozimo u München, Frankfurt, u Ruhrsku oblast, ali i u Bremen, Dresden, Hamburg ili Nürnberg. Izvozimo i u Švicarsku, Austriju ili Švedsku. Također, imamo tržište i na Bliskom Istoku, i to pretežno surađujemo s europskim poduzećima koja tamo imaju svoja predstavništva, slično je i u Africi, a zanimljivo je i da se od 2004. godine kontejneri proizvedeni u Krapini nalaze i na Antarktici, ističe Stjepan Mihalić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba