OBLJETNICA SMRTI FRANJE TUĐMANA

Veliko Trgovišće danas posjećuje više od 12 tisuća ljudi, puno više nego u godinama nakon njegove smrti

Objavljeno: 10.12.2015. mladenmandic

Na današnji dan prije 16 godina umro je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Nešto više od pet mjeseci prije smrti, 1. srpnja 1999. godine, već vidno bolestan i sam je bio na svečanom otvorenju rodne kuće na kojem se tada okupilo više od tisuću ljudi. Na održavanju rodne kuće, a kasnije i spomen škole, od samih početka radi Antun Prekrat.

Veći interes

– Suprotno očekivanjima, interes turista za posjet Velikom Trgovišću danas je puno veći nego neposredno nakon njegove smrti. Tada je njegovu rodnu kuću posjećivalo tri do četiri tisuće ljudi godišnje, a iz godine u godinu, taj se broj sve više povećavao i ove godine posjetilo ju je već više od 12 tisuća ljudi. Najviše posjetitelja dolazi iz Dalmacije, Slavonije, Hercegovine, tu su i Hrvati iz dijaspore, čak i iz Novog Zelanda, ali u posljednje vrijeme bilježimo i sve više turista iz Istre, rekao nam je Prekrat.
Pojasnio nam je i misterij je li Tuđman doista rođen u ovoj, današnjoj spomen kući ili ne.
– Mnogi su pogrešno pisali da Tuđman nije rođen u ovoj kući, ali on je tu rođen što je i sam osobno potvrdio na otvorenju. Njegova prva sestra Danica koja je umrla s dvije godine, rođena je dvije godine prije Franje, 1920. godine, u njihovoj staroj kući koju je njegov otac Stjepan dijelio s bratom Valentom, no sam Franjo i njegova dva brata Ivica i Stjepan, rođena su u ovoj kući. U staroj kući nije bilo mjesta za dvije obitelji, pa je Franjin otac kupio novu parcelu i počeo gradnju nove kuće u kojoj je kasnije u jednoj prostoriji otvorio prvo mali seoski dućan, a kasnije i gostionicu, objašnjava Prekrat.

Prikrivanje zločina UDBE

Pitali smo ga i kako to da je unatoč tome što su mu oca Stjepana i pomajku Olgu 1946. godine ubili Udbaši, uspio nakon rata napraviti zavidnu vojnu karijeru.
– Oca su mu ubili jer se kao predsjednik kotarskog HSS-a nije slagao s tadašnjom politikom formiranja zadruga i oduzimanje zemlje i hrane, a Olgu jer je bila svjedok tog brutalnog ubojstva. Franjo je još od 1943. bio u partizanima gdje je bio politički komesar i po mom mišljenju uspio je napredovati kako bi se donekle prikrio zločin UDBE, zaključuje Prekrat. (Mladen Mandić)

——————————————————————————————————————————————————————————–

Načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički: Želimo i dalje raditi na Tuđmanovoj turističkoj promociji

Načelnik Velikog Trgovišća, inače laburist, Robert Greblički i danas u općinskom uredu na vidnom, istaknutom mjestu ima Tuđmanovu sliku.
– Želimo i dalje raditi na Tuđmanovoj turističkoj promociji. Prva faza je izrada raznih turističkih suvenira, a sredinom iduće godine formirat ćemo i zajedničku Turističku zajednicu sa susjednim gradom Klanjcem i općinom Tuhelj koja u Tuheljskim Toplicama ima najveći hotel u Zagorju, kako bi različitim programima objedinili zajedničku turističku ponudu u kojoj bi svakako važnu ulogu imao i prvi hrvatski predsjednik – rekao nam je načelnik Robert Greblički. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba