POSLOVANJE KRAPINSKIH PODUZEĆA

Svi osim Pekoma godinu završili u plusu, ukupna dobit Krakoma 422.125 kuna

Objavljeno: 08.12.2015. Alen Brodar

Pekom je imao 288.000 kuna minusa zbog toga jer je Gradu vratio zemljište, koje je prije nekoliko godina kupio u Poslovnoj zoni. Međutim, za to nije mogao dobiti puni iznos koji je platio, već samo 80 posto tog iznosa. Da nije bilo tog vraćanja zemljišta, Pekom bi bio zapravo u plusu oko 180.000 kuna, objašnjeno je

 

U prošloj su godini sva gradska poduzeća osim Pekoma poslovala pozitivno, izvijestila je krapinsko Gradsko vijeće direktorica Krakoma Katarina Posilović. Prihodi samog Krakoma iznosili su 12,3 milijuna kuna, dok su rashodi bili 12,2 milijuna, pa je pritom ostvarena neto dobit od 84.575 kuna.

Izdvojena vodoopskrba i odvodnja

– Moram reći da su nam prihodi nešto manji zbog izdvajanja vodoopskrbe i odvodnje, budući da je osnovana nova, sestrinska firma zadužena upravo za taj segment, objasnila je Posilović. Ta je tvrtka, Vodoopskrba i odvodnja, ostvarila prihode od 10,3 milijuna, otprilike su toliko iznosili i rashodi te je ostvarila neto dobit od 19.172 kune.
Krakom – gradnja ostvarila je prihode od 20,8 milijuna kuna, rashode od 20,7 milijuna, te joj je neto dobit iznosila 15.836 kuna, dok je Gradska plinara Krapina imala prihode u visini 25,8 milijuna kuna, rashode 25,5 milijuna kuna te je neto dobit iznosila 230.865 kuna.
Što se tiče Pekoma, oni su imali 12,4 milijuna kuna prihoda, a rashodi su im iznosili 12,6 milijuna. Međutim, izvorni rashodi su iznosili 288.000 kuna. Do tog je minusa došlo zbog toga jer je Pekom vratio Gradu zemljište, koje je prije nekoliko godina kupio u Poslovnoj zoni. Međutim, za to nije mogao dobiti puni iznos koji je platio, već samo 80 posto tog iznosa. Da nije bilo tog vraćanja zemljišta, koje Grad treba za gradnju reciklažnog dvorišta, Pekom bi bio zapravo u plusu oko 180.000 kuna, objasnila je direktorica Posilović.

Širenje maloprodajne mreže

– Radilo se na širenju maloprodajne mreže, jer teško se boriti s velikima kao što su Konzum i Lidl, zatim su kupljena dva vozila te su opremljena dva nova kioska, rekao je direktor Pekoma Ivica Hršak.
– Čitava Krakom grupa, kada se izuzme Vodoopskrba i odvodnja, ostvarila je dobit od 66,2 milijuna kuna, dok su rashodi pritom bili 65,8 milijuna, pa je neto dobit iznosila 422.125 kuna, zaključila je direktorica Posilović.
Pritom su vijećnika Nenada Sikiricu iz HNS-a zanimale krediti i obveze prema dobavljačima, na što mu je direktorica Posilović rekla kako se svi krediti plaćaju s rokovima otplate, dok se obveze prema dobavljačima rješavaju u dogovoru s njima. (ab)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba