Područna škola u Lepajcima

Otkrivena spomen ploča HSS-ovu borcu za seljačka prava Stjepanu Valjavcu – Čerčilu

Objavljeno: 08.12.2015. mladenmandic

U spomen velikom HSS-ovcu,domoljubu i borcu za seljačka prava, na pročelje Područne škole u Lepajcima pored Krapine, u nedjelju je otkrivena spomen ploča Stjepanu Valjavcu – Čerčilu. Ploču su na prigodnoj svečanosti ispred HSS-a Krapinsko – zagorske županije otkrili potpredsjednica HSS-a i njegova županijska predsjednica Vlasta Hubicki, te inicijator i postavljač spomen ploče Mirko Prelčec – predsjednik Gradske organizacije HSS-a Krapine.

Pokojni Stjepan Valjavec – Čerčil koji je rođen 6. prosinca 1894. godine, a umro 20. studenog 1980. godine, bio je dvije godine – od 1927. do 1929. – narodni zastupnik HSS-a za kotar Krapinu, a u tom periodu je 1928. godine dao dograditi Pučku školu u Lepajcima. Bio je također i načelnik općine Sveti Križ Začretje u periodu od 1940. do 1945.godine.
Predsjednica zagorskog HSS-a Vlasta Hubicki istakla je kako je Valjavec već u ono vrijeme znao prepoznati potrebe seljačkog stanovništva za obrazovanjem, domoljubljem i seljačkim pravima koje su i danas aktualne i bitne za ruralnu opstojnost.
O aktivnosti na dogradnji učionice u tadašnjoj Pučkoj školi Lepajci, govorio je dugogodišnji, danas umirovljeni ravnatelj OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Krapine Ignac Pavić.
Prigodnim govorima su se obratili i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, te predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Žarko Tušek. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba