POLITIČKI PREGOVORI

Nakon jučerašnjeg sastanka i konzultacija izgleda da smo korak bliže novim izborima

Objavljeno: 08.12.2015. mladenmandic

– Bilo bi poštenije konstituirati Sabor, izabrati ga na pet minuta i nakon toga opet raspustiti, jer tek tada predsjednica države ga može raspustiti. Sabor koji nije konstituiran se ne može ni raspustiti, rekao je Milanović

 

– Ovo je izuzetan korak naprijed i mi to cijenimo, prokomentirao je čelnik Mosta Božo Petrov, otvarajući jučerašnji sastanak Mosta s predstavnicima dviju najvećih koalicija predvođenih Zoranom Milanovićem i Tomislavom Karamarkom. Ponovo je predložio politički konsenzus triju strana te da mandatar bude nestranački kandidat oko kojeg bi se mogle usuglasiti sve tri strane. Prijedlog Petrova nije naišao na veliko razumijevanje ni s jedne ni druge strane. Milanović je rekao kako je predsjednik Vlade preodgovorna funkcija da bi se izabrala konsenzusom, a Karamarko smatra kako njegova Domoljubna koalicija s relativnom većinom ima pravo i na mandatara.

Zamjena na polovici mandata

Osim toga, nije mu bilo jasno kako bi ta tripartitna vlada uopće funkcionirala. Petrov mu je odgovorio kako bi uz tehničkog premijera, prvi potpredsjednik Vlade bio s jedne strane i bio bi izabran na polovicu mandata, dok bi predsjednika Sabora dala druga strana, a nakon dvije godine bi se zamijenili. Most bi cijelo vrijeme imao drugog potpredsjednika Vlade. Dodao je i kako se mogu dogovoriti i drugačije, da predsjednika da jedna od strana, no druge dvije ga u tom slučaju moraju podržati. I dok je Karamarko rekao kako se ne smije odugovlačiti i raditi reality show, Milanović je u jednom trenu rekao kako bi bilo poštenije konstituirati Sabor, izabrati ga na pet minuta i nakon toga ga raspustiti, jer tek tada predsjednica države ga može raspustiti. Sabor koji nije konstituiran se ne može ni raspustiti, rekao je Milanović te dodao:
– Ako se nismo u stanju dogovoriti, budimo pošteni, konstituirajmo se i bjež’mo ća.
Kako ni jedna ni druga strana nisu mogle dati odgovor bez konzultacija unutar same stranke i koalicije, Petrov im je dao rok od tjedan dane da se izjasne je li im ovakav njegov prijedlog prihvatljiv ili ne.

Mrtva točka

Nakon sastanka Božo Petrov je bio zadovoljan ishodom rekavši kako se nada da će se doći do rješenja, no ako obje opcije ipak odbiju prijedlog, ići će se na nove izbore. No, ako jedna koalicija prihvati ponuđeno rješenje, oni će nastaviti raditi po svom modelu, ne zatvarajući pri tom vrata drugoj koaliciji da u međuvremenu prihvati dogovor. Predsjednik SDP-a Milanović tek je nakon sastanka rekao da su novinari sve čuli, a Karamarko pak da se pusti da stranačka tijela razrade ove prijedloge.
Sve u svemu, politički analitičari su nakon svega prokomentirali kako se ovim sastankom nije pomaklo s mrtve točke i kako ga je u ovom obliku trebalo sazvati odmah nakon izbora jer se samo izgubilo dragocjeno vrijeme. Većina se slaže i da je napravljen još jedan korak više prema novim prijevremenim izborima. (Mladen Mandić)

——————————————————————————————————————————————————————————–

Konzultacije s predsjednicom

Nakon sastanka u hotelu Esplanade, čelnici triju najvećih koalicije sastali su se i s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović. Nakon konzultacija sa svima ona je izjavila – Završila sam drugi krug konzultacija. I dalje nitko ne raspolaže potrebnom većinom svih zastupnika u Saboru. Do kraja ću inzistirati na ispunjenju ustavne odredbe koja kaže da se mandat povjerava osobi koja ima podršku većine svih zastupnika. Najodlučnije odbacujem bilo kakvu vrstu pritisaka – kazala je predsjednica te dodala da nikome neće dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i ustavnog poretka te da će se sljedeći krug konzultacija održati početkom sljedećeg tjedna.
Na pitanja da li im je prihvatljivija opcija zajedničke trojne koalicije ili novi izbori, Karamarko je rekao da treba ići korak po korak te da nije vidovit da bi mogao predvidjeti što će se dogoditi. Milanović je također odgovorio da se treba ići korak po korak. – Moram se konzultirati sa strankom, nisam dobio mandat da bi o tome sam odlučivao – rekao je Milanović. (mlm)

——————————————————————————————————————————————————————————–

Stipe Petrina: Most čine „dripci“ koji cijelu naciju drže kao taoce

Stipe Petrina je nakon sastanka Mosta s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste rekao kako je Božo Petrov definitivno obolio od profesije koju obavlja.
– Dvoje, troje njih treba mu nakon ovog sastanka opaliti šamarčinu i poslati ga od kuda je došao – u Metković. Čude me Karamarko i Milanović da uopće više imaju posla s pacijentom, rekao je Petrina dodajući kako su u Mostu „dripci“ koji su po prvi put dobili nešto i cijelu naciju drže kao taoce. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba