PROPALO KONSTITUIRANJE SABORA

Robert Podolnjak nije dobio potporu HDZ-a, pa je odustao od kandidature

Objavljeno: 03.12.2015. Alen Brodar

Današnji pokušaj konstituiranja osmog saziva Hrvatskog sabora nije uspio jer nije izabran predsjednik Sabora, što je bio i jedini uvjet. Za predsjednika Sabora bio je predložen samo jedan kandidat i to Robert Podolnjak iz Mosta nezavisnih lista, kojeg je podržalo 55 zastupnika SDP-a, dakle više od trećine zastupnika koje je propisao saborski Poslovnik. Unatoč najavama da će izaći sa svojim kandidatom dr. Željkom Rainerom, HDZ je odustao od toga, očito znajući da to nema nikakva smisla jer neće dobiti potporu većine zastupnika.

 

Zatražena stanka
Prije početka glasanja, Davorin Mlakar iz Domoljubne koalicije zatražio je u ime Kluba zastupnika HDZ-a od predsjedavajućeg Josipa Leke stanku od 15 minuta, međutim Leko mu je odgovorio kako ni Sabor ni Klub zastupnika HDZ nisu ni konstituirani, pa se sukladno Poslovniku stanka ne može ni zatražiti. Branimir Glavaš iz HDSSB-a i zatražio je od Roberta Podolnjaka da se izjasni želi li on uopće biti predsjednik. Podolnjak je odgovorio da će pristati, samo ako dođe do konsenzusa i ako ga podrže i dvije najveće koalicije – i SDP-ova i HDZ-ova. Stipe Petrina odgovorio mu je kako Poslovnikom nije predviđen institut uvjetnog prihvaćanja. Čvor je na kraju razmrsio HDZ-ovac Davorin Mlakar koji je rekao kako, budući da nisu dobili stanku za dogovor, oni neće podržati Podolnjaka, pa na kraju Podolnjak nije prihvatio kandidaturu. Predsjedavajući Leko je nakon svega konstatirao kako će sjednica biti nastavljena kad neka od strana skupi većinu.

 

Rok 13. prosinca
Politički analitičar Robert Špehar s Fakulteta političkih znanosti i bivši predsjednik Vrhovnog suda Krunislav Olujić, koji su za HTV komentirali sjednicu, rekli su kako sukladno Poslovniku, novu sjednicu ne može sazvati predsjedavajući današnje sjednice Josip Leko, jer on takve ovlasti nema, već bi je u zakonskom roku od 20 dana od objave konačnih rezultata, ponovo trebala sazvati Kolinda Grabar Kitarović. Taj rok istječe 13. prosinca. Dakle novi sazivanje sabor trebalo bi uslijediti u roku od deset dana. (Mladen Mandić)
——————————————————————————————————————————————————————————–

Što su rekli Podolnjak, Mlakar i Grčić
Nakon pokušaja konstituiranja Sabora, Robert Podolnjak je na upit je li i dalje kandidat za predsjednika Sabora odgovorio da sve zavisi o tome dođe li do konsenzusa SDP-ove i HDZ-ove koalicije. Član HDZ-a Davorin Mlakar na pitanje gdje je preko noći nestao Rainer, odgovorio je tek kako sve ovo što se danas događalo dovoljno govori o formiranju vlasti u cijelosti, no da se dogovori s Mostom nastavljaju i nadaju se da su na najboljem putu da formiraju novu Vladu. Jer, nastavio je, dvije trećine birača izjasnilo se za ozbiljne reforme. Branko Grčić iz SDP-a je na upit zašto su potpise za Podolnjaka dali samo SDP-ovci, a ne i Mostovi zastupnici, rekao kako je taj broj bio dovoljan, a Mostovi zastupnici nisu dali svoje potpise jer su sami tako htjeli. Naime, tražili su konsenzus svih. (mlm)
——————————————————————————————————————————————————————————–

Tri muškarca iz treće izborne jedinice zamijenile tri žene
U saborske klupe jučer nije zasjelo čak 32 zastupnika koji su zbog nespojivosti svojih sadašnjih funkcija sa saborskim, svoje mandate stavili u mirovanje. Od njih 32, 18 ih je iz SDP-a, sedam iz HDZ-a, pet je članova HNS-a, jedan je član HDSSB-a te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Iz treće – zagorske, varaždinske i međimurske izborne jedinice, svoje mandate u mirovanje stavili su SDP-ov ministar Siniša Hajdaš Dončić kojeg je zamijenila 11. s liste Dunja Špoljar, međimurski župan Matija Posavec (HNS), kojeg je zamijenila 13. s liste Štefanija Damjanović i varaždinski župan Predrag Štromar, kojeg je zamijenila Božica Makar. Od ukupno 32 zamjene, čak je 15 žena, što će, konstituira li se Sabor, barem privremeno smanjiti veliki nesrazmjer muškaraca i žena u hrvatskom parlamentu. (mlm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba